• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мигранти окупирали Караџиће
Мигранти окупирали Караџиће Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић / Вести   
субота, 04 август 2018 19:08

Субота 04.08.2018 | Ђ. Баровић - Вести

Група миграната која је недавно упала у стан првог председника Републике Српске, Радована Караџића, у Сарајеву, то није учинила случајно, већ су тамо циљано послати.

Истовремено, председник РС, Милорад Додик упозорава да је властима у Сарајеву у интересу да што више миграната остане у Босни како би променили демографску слику земље, због чега ће Српска све учинити да то спречи.

Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, први је оценио да упад миграната у стан Караџића у самом центру Сарајева није био нимало случајан. Он је оценио да је реч о "јасној поруци" Србима.

- Криминални кругови који управљају мигрантском кризом јасно су послали поруку институцијама власти БиХ, а посебно Србима, на начин да су уселили мигранте у стан првог председника СДС-а и Републике Српске. Они су на тај начин одржали лекцију и председнику СДС-а Вукоти Говедарици, министру безбедности БиХ Драгану Мектићу и осталим српским министрима у Савету министара, као и комплетном Савету министара да нису дорасли мигрантској кризи у БиХ и изазовима које она са собом носи - казао је Шпирић.

Сарајевска штампа прва је обелоданила да су мигранти упали у стан Радована Караџића у самом центру Сарајева, у Улици Сутјеска, на педесетак метара од некадашњег Централног комитета СКЈ. Према изјавама комшија, најмање пет миграната је упало у Караџићев, али и у стан у приземљу који припада сестри његове супруге Љиљане.

Због најезде миграната о којој су га обавестили и активисти из Бијељине, огласио се и председник Српске Милорад Додик оцењујући да је проблем са мигрантима у Босни настао нечињењем власти БиХ, те да власти РС морају да га реше јер представља највећи безбедносни изазов за Српску.

- То је проблем који су нам они отворили на нивоу БиХ и нису хтели да га решавају када смо говорили да треба затворити границу и не дозволити да овде уђу мигранти. Морамо осигурати да по нашим селима и градовима не ходају мигранти и да не угрожавају наше људе - рекао је председник Српске.

Он је навео да је у Босни тренутно око 20.000 миграната који су "заробљени" у овој држави.

- Не сме се занемарити опасност коју они доносе, а то је свесно упуштање у то да се населе с циљем да постану доминантна нација на овом простору. Ово је питање број један у овом времену. Морамо веровати држави - Републици Српској - поручио је Додик.

Курцова лажна љубав

Милорад Додик је прокоментарисао и изјаву канцелара Аустрије Себастијана Курца да ова држава воли БиХ.

- Себастијан Курц каже да је њихов интерес да направе мигрантске центре ван граница ЕУ. Он воли БиХ да би овде сместио мигранте - рекао је председник Српске.

Питајте наше комшије

Кћерка првог председника РС, Соња Караџић Јовичић не зна да су у стан њеног оца у центру Сарајева упали мигранти, али да "нема ништа против", ако је то истина.

- Не знам да ли су тамо упали мигранти. Питајте наше старе, добре комшије. Нама никада није дозвољено да имамо било шта са тим станом, зато што је наводно загубљена документација о имовини. Знам да је у њему дуго живела нека медицинска сестра из Зенице, захваљујући блискости с менаџментом болнице Кошево. Ако њој не сметају мигранти, не сметају ни мени - поручила је Караџић Јовичевић.

Без станова Шешељ, Кољевић, Плавшићева...

Радован Караџић је стан у центру града добио средином осамдесетих као један од најпризнатијих психијатара Клинике Др Неђо Зец болнице Кошево. С почетком оружаних дејстава у Сарајеву, са породицом је морао да априла 1991. избегне на Пале.

У стану је остао највећи део успомена. Соња Караџић је касније објаснила да је у том стану остало најмање 10.000 књига, фотографије, породична документа.

- Речено нам је да ништа не можемо добити и да зато то и не тражимо - казала је Караџић.

Међутим, на истоветан начин без имовине су остали и Биљана Плавшић, Војислав Шешељ, Никола Кољевић. Шешељ је до пред рат живео на Грбавици, у близини стадиона Жељезничара.

- Тај стан је добио мој покојни отац који је радио на Железници и ту сам до рата живео са мајком и сестром. Нисам никад ни покушавао вратити тај стан, а претпостављам да је у њему сада нека сиротиња и да нема смисла да их избацујемо - испричао је својевремено Шешељ за Н1.


Ђ. Баровић - Вести


https://vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/706254/Migranti-okupirali-Karadzice

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2018 >
н п у с ч п с
      1 2 3
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску