• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сви су отишли, остадоше само Младић, Караџић...
Сви су отишли, остадоше само Младић, Караџић... Штампа Ел. пошта
Написао Ало.рс / Ч.М   
субота, 07 јул 2018 15:36

Ало.рс | Ч.М | 06.07.2018.

Иако Хашког трибунала више нема, жртве пресуда тог суда за ратне злочине служе казну у затвору Схевенинген, у истоименом приградском насељу у Хагу.

Додуше, ни њих нема много... То су, наравно, бивши лидер Републике Српске Радован Караџић и генерал армије РС Ратко Младић, који су осуђени, први на 40 година, други на доживотну робију за злочине током рата у Босни и Херцеговини.

Новинар агенције "Франс прес" направио је репортажу овог затвора и описао на који начин је последњи осуђени изашао на слободу, како затвореницима пролазе дани међу зидинама Схевенингена и на које начине се забављају.

Затвореници су гледали утакмицу Светског првенства, у тренутку док се један од њих спремао да напусти затвор после 10 година робије. Био је то политичар Жан Пјер Бемба из Конга, коме су судије Хашког трибунала "даровале" слободу пре врмена, јер је претходно био осуђен за ратне злочине.

Одлични кувари

Што се тиче преосталих шест затвореника, укључујући Караџића и Младића, дан почиње у 7.00 сати када се ћелије откључавају. Ћелије се налазе на простору од 15 квадратних метара, а осим заједничких тоалета, имају и простор за обављање личне хигијене. Затвореници су одговорни за чишћење својих ћелија.

Многи од њих имају и кулинарске способности, каже управник затвора Педи Крејг.

- Поједини затвореници умеју да кувају, види се да су то радили у прошлости. Мириси који долазе за време њиховог кувањасу стварно задивљујући - рекао је Крејг, не желевши да открије ко је најбољи кувар.

Комбиновани фудбалски тимови

Слободно време затвореници такође користе за играње фудбала, где су подељени на екипе, а једну од њих су чинили углавном осуђеници са простора бивше Југославије. Сада су ту само Радован Караџић и Ратко Младић, а и они се тренутно не осећају способним за такмичење у фудбалу.

Телефонирају вољенима

Посете су, углавном, увек дозвољене, а поред тога, затвореници имају право на 200 бесплатних минута сваког месеца како би разговарали са вољеним особама. Сви телефонски разговори се снимају, а списак позваних бројева строго је поверљив.

Заједнички оброци

У кухињској зони храна се испоручује у залихама. Затвореници имају право да се хране намирницама које су им у том тренутку на располагању.

- Заточеници често деле своје оброке међу собом или са чуварима, а омиљена храна им је пилетина, бели лук и кикирики - каже Крејг

 


http://www.alo.rs/vesti/svet/svi-su-otisli-ostadose-samo-mladic-karadzic-i-oni-a-ovako-provode-vreme-zatoceni/174183/vest

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2018 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску