• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Одбрана: Ни један документ не потврђује да је Караџић наредио...
Одбрана: Ни један документ не потврђује да је Караџић наредио... Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Б92   
понедељак, 23 април 2018 21:13

Бета | 23.04.2018 | Б92

Одбрана Радована Караџића је у Хагу негирала да је он одговоран за геноцид у Сребреници, у јулу 1995.

Тај став је изнет у наставку расправе о жалби на пресуду је Хашки трибунал осудио Караџића на 40 година затвора због геноцида и ратних злочина у БиХ.

"Сребреница је најдокументованији злочин у 20. веку... Ни један једини од тих докумената не потврђује да је Радован Караџић наредио стрељање... Радован Караџић је осуђен за злочин геноцида који није починио и ми од вас захтевамо да ту пресуду укинете", рекао је Караџићев бранилац Питер Робинсон.

По жалби бранилаца, Караџић није знао за стрељање хиљада муслиманских заробљеника после пада Сребренице.

Тврдећи да је осуђујућа пресуда Караџићу последица мноштва процедуралних и чињеничних грешака и да првостепено суђење није било правично, одбрана тражи да се бившем председнику Републике Српске поново суди.

По браниоцу Робинсону, закључак о Караџићевој кривици за геноцид у Сребреници, судије су утемељиле на "својој интерпретацији једног шифрованог пресретнутог разговора" који је Караџић водио телефоном.

Караџић је разговор, 13. јула 1995. - два дана по паду Сребренице - водио са својим повереником за тај град Мирославом Дероњићем, који га је обавестио да је у оближњем Братунцу већ око 2.000 заробљених Муслимана и да се "још очекује".

По препису разговора, чији тонски запис не постоји, Караџић је на то рекао да "сва роба мора бити смештена у складиште пре поднева сутра... не у складишта тамо, него на другом месту".

Расправно веће је у пресуди протумачило да је Караџић тако наложио да хиљаде заробљеника буду пребачени у Зворник, где их је Војска Републике Српске у наредним данима стрељала.

Караџићев бранилац Робинсон рекао је да за то нема других потврдујујућих доказа и да је због тога тај закључак погрешан.

Одбрана као другу могућу интерпретацију Караџићевих речи наводи да се он залагао за пребацивање заробљеника у војни заробљенички логор у Батковићу код Бијељине.

По одбрани, непоуздан је и исказ тадашњег официра Војске Републике Српске Момира Николића, који је посведочио да му је Дероњић пренео да је Караџић наложио да заробљеници буду пребачени на стрељање у Зворник.

"Караџић је рекао да се заробљеници пребаце на друго место, а не у Зворник, а судије су тај закључак извеле из другим доказима непотврђеног исказа Момира Николића", тврдио је Робинсон.

Николић је, иначе, пред Хашким трибуналом 2003. признао кривицу за злочине у Сребреници и осуђен је на 20 година затвора, а потом је био кључни сведок оптужбе у више процеса.

Подсећајући да су судије Трибунала у неким од тих процеса Николићеве исказе одбациле као непоуздане, Караџићев бранилац је назначио да се "ниједан разумни пресудитељ не би ослонио на Николићев исказ у одсуству других потврђујућих доказа".

Одбрана недоказаним сматра и налаз из пресуде да је Караџић "прихватио злочиначку намеру" да се побију сви војно способни Муслимани из Сребренице.

У наставку расправе, жалбу на првостепену пресуду образлаже сам Караџић, који се на првом суђењу бранио сам.

Хашки трибунал је Караџића (72), 24. марта прошле године, прогласио кривим за геноцид у Сребреници прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Ти злочини били су почињени, по пресуди, у оквиру четири удружена злочиначка подухвата. Циљ свеобухватног злочиначког удружења, по неправоснажној пресуди, било је трајно и насилно уклањање Хрвата и Муслимана са значајних делова територије БиХ ради остваривања српске доминације.

 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=04&dd=23&nav_category=64&nav_id=1384615

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2018 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску