• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Механизам одбио хашке адвокате за пријатеље суда
Механизам одбио хашке адвокате за пријатеље суда Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости / Танјуг   
уторак, 23 јануар 2018 20:45

Танјуг | 23. јануар 2018 | Вечерње новости

Жалбено веће Механизма у другостепеном поступку против Караџића, који је првостепеном пресудом у Хашком трибуналу осуђен на 40 година затвора, сматра да овај предлог није допуштен Статутом

Механизам у Хагу одбио је захтев Удружења адвоката који поступају пред међународним судовима у Хагу да му дозволи учешће у жалбеном поступку против првог председника Републике Српске Радована Караџића у својству "пријатеља суда" (amicus curiae).

Жалбено веће Механизма у другостепеном поступку против Караџића, који је првостепеном пресудом у Хашком трибуналу осуђен на 40 година затвора, сматра да овај предлог није допуштен Статутом.

У обраложењу одлуке, Механизам наводи да је неспорно да Удружење међународних адвоката нема приступ комплетним списима предмета у случају Караџић јер су неки документи поверљиви.

Због тога не би ни могло да асистира жалбеном већу у овом поступку као "пријатељ суда", закључило је жалбено веће којим преседава судија Теодор Мерон.

Удружење адвоката који поступају пред међунадорним судовима у Хагу сматра да су Караџићева права у току поступка прекршена у више наврата и то тако што су била обелодањена одређена документа и тиме што му није дозвољено да се жали на 82 одлуке суда, о чему је Удружење адвоката намеравало да изнесе своје мишљење као "пријатељ суда".

Удружење је у свом захтеву навело да је Караџићев случај кључан не само због жалбеног поступка у том случају, већ и због будућег интегритета Механизма.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Први председник Републике Српске и тужилаштво су своје жалбе поднелу трибуналу у децембру прошле године, у марту су поднели одговоре на жалбе, а у априлу и додатне жалбене поднеске.

Усмено излагање жалби требало би да, како је раније саопштено из Трибунала, буде одржано на пролеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

Караџић је затражио од Жалбеног већа да одбије жалбу тужилаштва - да га осуди на казну доживотног затвора, док је својом жалбом тражио ослобадајућу пресуду.

Жалба тужилаштва Хашког трибунала има 89 страна, а Караџићева жалба 233 стране.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:707767-Mehanizam-odbio-haske-advokate-za-prijatelje-suda

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2018 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску