• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Одбрана Караџића тражи да прелиминарно образлаже жалбу на пресуду
Одбрана Караџића тражи да прелиминарно образлаже жалбу на пресуду Штампа Ел. пошта
Написао Срна | Глас Српске   
среда, 11 октобар 2017 15:29

10.10.2017 22:05 | Срна | Глас Српске

Хаг - Одбрана првог предсједника Републике Српске Радована Караџића затражила је данас од Хашког трибунала да јој омогући да на редовним статусним конференцијама прелиминарно образлаже жалбу на првостепену пресуду, чему су се тужиоци успротивили.

На основу приједлога одбране, Караџић и тужиоци имали би на свакој расправи о стању у поступку по 20 минута за образлагање основа жалби.

Тужиоци су се успротивили том приједлогу, истичући да, према судском правилнику, теме статусне конференције могу да буду процедурална питања, здравље оптуженог и услови под којим је притворен, а са тиме се сагласио и судија Теодор Мерон.

Караџић је, говорећи о захтјевима које је упутио Трибуналу и о томе у којој мјери су испуњени, рекао да је ускраћивање слободе довољно драстично, због чега не би требало допустити ускраћивање других ствари.

"Поставља се питање да ли је укинута смртна казна или су притвор и затвор уствари одложена смртна казна у којој се човјеку ускраћују основна права?", упитао је Караџић.

Он је навео да се стандарди у различитим затворима у којима се налазе притвореници драстично разликују, преносе медији у региону.

"Судови би требало да одлучују о потребама затвореника, а не затвор. Када видим услове у којима се налазе неки притвореници који служе у Естонији или другим земљама, а ми више немамо ни фрижидер у просторији", напоменуо је Караџић.

Он је поново затражио да му буде омогућено да у притвору користи лаптоп јер има болове у леђима усљед вишесатног сједења за десктоп рачунаром. Осим тога, Караџић је затражио и да му се дозволи приступ интернету и "Скајпу", како би лакше дошао до материјала за рад и комуницирао са породицом.

Караџић је рекао да је могао да гледа свега два телевизијска канала из БиХ, али да му је и то сада ускраћено.

Бивши предсједник Републике Српске навео је да се тренутно осјећа боље и да је задовољан односом који према њему има особље у судском притвору.

На ранијим статусним конференцијама он се неколико пута жалио да му се здравствено стање погоршало током година проведених под притворским режимом живота и да је проблем у холандским прописима по којима ради здравствена служба у притвору.

Наредна расправа о стању у поступку против Караџића требало би да буде одржана у року од 120 дана од данашње.

Хашки трибунал је 24. марта прошле године неправоснажно осудио Караџића на 40 година затвора.

Караџић се у судском притвору у Схевенингену налази од 30. јула 2008. године.

 

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Odbrana-Karadzica-trazi-da-preliminarno-obrazlaze-zalbu-na-presudu/247565.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2017 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску