• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Осветници убијали по Сребреници
Осветници убијали по Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
понедељак, 19 децембар 2016 18:26

19.12.2016 | Ђ. Баровић - Вести

Хашки оптуженик Радован Караџић тврди да се у Сребреници није догодио геноцид, већ ужасан злочин над ратним заробљеницима, али не и над цивилима, за који су одговорни "отуђени појединци".

Караџић каже да се његова одбрана снажно противи тезама о било каквом геноциду у Сребреници, зато што то недело није починила држава, нити регуларне јединице, већ неколико отуђених личности које су се све држале у тајности. Један сведок је, како наводи, у Хагу сведочио да су он и неколико његових саучесника то чували као тајну, чак и од непосредног команданта.

Без обзира на ову чињеницу, у Сребреници се, како тврди, десио ужасан злочин над ратним заробљеницима, али не и над цивилима.

- Не може бити никаквог оправдања за то што се десило, али све треба расветлити и разумети. То је нешто што су само наши ондашњи непријатељи могли да пожеле да се деси. Ниједан нормалан Србин не би желео да се нешто такво почини у име српске стране, и свакако то није учињено од стране нормалне памети - рекао је Караџић.

Караџић је открио да је у априлу 1993. године зауставио Војску Републике Српске да уђе у Сребреницу, јер се плашио да се нешто слично може десити, због 3.500 српских цивилних жртава најокрутнијих злочина које је починила 28. дивизија Армије БиХ. Првостепеном пресудом Хашког трибунала Караџић је осуђен на 40 година због ратног злочина, а његова одбрана је уложила жалбу.

И одбрана генерала Ратка Младића затражила је од Судског већа да на основу предочених доказа одбаци све тачке оптужнице и ослободи га кривице, укључујући и догађаје у Сарајеву и Сребреници.

Помаже Готовина

Бавећи се оптужбом да је ВРС неселективно гађала циљеве у Сарајеву, он је навео да докази показују супротно, те да су постојала строга наређења Младића да се Романијско-сарајевски корпус уздржава од отварања ватре, посебно током примирја.

- Међутим, Алија Изетбеговић није марио за примирје, а цивили и цивилни објекти су коришћени за испуњавање ратних циљева. Списак познатих положаја Армије БиХ је поприличан и показује који је обим коришћења цивилних објеката у војне сврхе - рекао је Иветић и додао да је коришћен и велики број "мобилних минобацача", монтираних на возила.

- У жалбеној пресуди генералу Готовини утврђено је да су ти мобилни минобацачи заправо легитимни војни циљеви - казао је Иветић.

- Генерал Младић је дубоко веровао да се заробљеници 28. дивизије Армије БиХ у Сребреници третирају, по његовом наређењу, као ратни заробљеници и није знао да ће бити убијени. Убијали су други: осветници, локални људи и одметници из служби безбедности - казао је, последњег, трећег дана изношења завршне речи одбране, амерички адвокат српског порекла Дејан Иветић.

Он је одбацио наводе Тужилаштва да је у Сребреници почињен геноцид, као и да су Младић и ВРС одговорни, као део удруженог злочиначког подухвата који је подразумевао и присилно премештање цивила. Оспоравајући оптужбе за Сребреницу, Иветић је навео да се теза Тужилаштва о плану за убиство заробљеника и цивила заснива на наводном тајном разговору генерала Радислава Крстића и Младића.

- Али, та вечера Крстића и Младића је фантазија, никада се није догодила. Уместо да то призна, Тужилаштво тврди да сви лажу, осим кључног сведока Момира Николића. Али и Николић признаје да од Младића никада није добио или чуо било какву наредбу о убиству цивила, а лично је убијао цивиле - истакао је Иветић.

Салутирање

- Караџић је био Врховни командант, а Младић му је био подређени. Иако јавно није желео да му се супротставља, постоје докази да се у много наврата са њим није слагао. Такође, у више наврата је упозоравао генерале Галића и Милошевића да не смеју без његовог знања да се сусрећу и разговарају са Крајишником и Караџићем. Из свега произилази да се тешко може рећи да је са њима сарађивао - казао је Иветић.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/620949/Osvetnici-ubijali-po-Srebrenici

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2016 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску