• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг заташкава епидемију рака
Хаг заташкава епидемију рака Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић / Вести   
субота, 04 фебруар 2017 13:36

3. 2. 2017 | Ђ. Баровић / Вести

Београд – Хашки трибунал тврди да не постоје докази који би повезали драстичан број хашких оптуженика оболелих од рака са боравком у Притворској јединици Шевенинген.

Извештај је резултат истраге која је спроведена на основу захтева бившег председника РС Радована Караџића да се испитају наводи о драстично повећаном броју оболелих притвореника од малигних болести.

У закључку који је потписао стручни тим здравственог центра „Еразмус“ у Ротердаму, одбачена је Караџићева тврдња о „епидемији малигних обољења“, уз закључак да „није утврђено да су затвореници изложени повећаном ризику обољења од рака“.

„У овом случају ради се о мешавини различитих врста рака које имају различите узроке, а који су највероватније започели пре него што су особе притворене. Дакле, вероватност да постоји одређени повећани ризик од обољења раком је немогућ“, наводи се у извештају.

У том документу у који су „Вести“ имале комплетан увид, стручњаци су се бавили потенцијалним узроцима ризика као што су храна, материјали од којих је затвор направљен, али и општи ризици за обољевање. После анализе свих тих параметара, изводи се закључак да је број оболелих толики да се заправо само уклапа у званичну статистику оболевања од карцинома наводећи да је од 169 притвореника, за 12 година оболело само њих 12.

Професор Милован Бојић који је у два наврата боравио у Хашком трибуналу, први пут у случају Слободана Милошевића, а затим и Војислава Шешеља, истиче да би домаћи онколози требало да детаљно проуче овај извештај.

„Нисам детаљно упознат с налазом ротердамских лекара, па би било неозбиљно да га коментаришем, али чињеница је да је код највећег броја хашких притвореника констатован „прогресиван ток болести“, што указује да се драстично закаснило са дијагностиком.

У случајевима Слободана Милошевића и Војислава Шешеља у то сам се и лично уверио. Шешељ је годину дана чекао специјалистичке прегледе, па је отишао тек када је добио рак. Кључни проблем је што у Притворској јединици раде доктори опште праксе који, из својих разлога, веома дуго оклевају да пацијенте упуте у релевантне здравствене центре“, наглашава Бојић.

Ни Караџићев саветник, адвокат Горан Петронијевић не жели да коментарише здравствени извештај, али сматра да тим лекара који је био ангажован није до краја сагледао крајње атипичан, драстичан пораст оболелих од рака у Хагу.

„Најблаже речено, плашим се да ова комисија није посветила довољно пажње чињеници о необично великом броју оболелих у Хагу. Председник Караџић је лекар и сигурно не би тражио да се овај проблем испита да као човек из струке није имао аргументе“, каже Петронијевић.

 

Ћути се и о НАТО бомбама

Горан Петронијевић истиче да је већ општепозната чињеница да је НАТО бомбардовање СРЈ 1999. године основни кривац за енормни пораст малигних болести у Србији.

„Али, врло је мало стручњака, чак и домаћих, који то желе отворено да кажу. То указује да је НАТО и даље фактор који држи читав простор Европе под потпуном контролом“, наглашава Петронијевић.

 

Списак оболелих

На списку оних који су оболели од рака у Хагу су лидер СРС-а Војислав Шешељ, затим генерали Радивоје Милетић и Миле Мркшић код кога је утврђен рак плућа тек пошто је преминуо у затвору у Португалу.

Од рака су боловали и генерали Небојша Павковић, Владимир Лазаревић, Горан Хаџић…

Слободан Милошевић је 2006. преминуо од срчаног удара, а генерали Војске РС Ђорђе Ђукић, Момир Талић и Милан Гверо су преминули убрзо пошто су пуштени на привремену слободу.

У притвору у Шевенингену је од срчаног удара преминуо генерал ВРС Здравко Толимир, чија је супруга очајнички тражила да буде лечен у Србији.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/631314/Hag-zataskava-epidemiju-raka

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2017 >
н п у с ч п с
      1 2 3
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Помоћ за Републику Српску