• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг: Одбачене Караџићеве тврдње о малигним болестима
Хаг: Одбачене Караџићеве тврдње о малигним болестима Штампа Ел. пошта
Написао РТРС/ Независне новине/Танјуг   
среда, 01 фебруар 2017 16:00

01/02/2017 |  14:11 | РТРС | Независне новине/Танјуг

Стручна анализа спроведена на захтјев одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића да се истраже учестали узроци обољевања од малигних болести у притвору Хашког трибунала у Шевенингену, показала је да нема везе између услова у притвору и појаве рака код затвореника, објавила је данас Балканска истраживачка мрежа (БИРН), преноси ХИНА.

Анализу је спровео стручни тим здравственог центра у Ротердаму, који је у закључку одбацио наводе Карадзићеве одбране како у хашком притвору постоји "епидемија малигних обољења", јер није утврђено да су затвореници изложени повећаном ризику обољења од рака.

Доктори здравственог центра "Ерасмус" у Ротердама су секретаријату Хашког суда послали завршни извјештај након анализе обољелих особа које се налазе у притвору у Шевенингену. У извјештају се наводи да не постоје докази о повећању обољелих у притвору.

"У овом случају ради се о мјешавини различитих врста рака које имају различите узроке, а који су највјероватније започели прије него што су особе притворене. Дакле, вјероватност да постоји одређени повећани ризик од обољења раком је немогућ", наводи се у извјештају.

Ротердамски доктори су спровели анализу обољења у хашком притвору по налогу предсједника суда Теодора Мерона, који је прихватио захтјев Караџићеве одбране да се испитају разлози појаве малигних обољења код притвореника оптужених за ратне злочине.

Караџић се и сам пред судијама жалио на погоршано здравствено стање.

Он је осуђен првостепеном пресудом на 40 година затвора у марту 2016. године. На пресуду су се жалиле обје стране, Караџић, који је тражио ослобађајућу пресуду у другостепеном поступку и тужилаштво, које тражи изрицање доживотне казне.

 

 

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=240632

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2017 >
н п у с ч п с
      2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Помоћ за Републику Српску