• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Тужилаштво у жалби затражило доживотни затвор за Караџића
Тужилаштво у жалби затражило доживотни затвор за Караџића Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
субота, 14 јануар 2017 05:53

ХАГ, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Тужилаштво Хашког трибунала затражило је доживотну казну у жалбеном поступку на првостепену пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

У жалби Тужилаштво предлаже да се казна од 40 година затвора замијени доживотном, наводећи да је суд у поступку утврдио његову улогу у злочинима у Сарајеву и Сребреници, као и у удруженом злочиначком подухвату.

У жалби, чију је редиговану верзију суд у Хагу објавио данас, наводи се и да је Караџић имао најважнију улогу у припремању услова за насилно премијештање босанскох муслимана и босанских Хрвата са територије коју су контролисали Срби те да је имао геноцидне намјере.

Казну од 40 година затвора Тужилаштво сматра неразумном и неадекватном с обзиром на доказане чињенице.

Трибунал је првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, осудио Караџића на 40 година затвора, прогласивши га кривим "за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата, терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце".

Караџићева одбрана поднијела је такође жалбу на ту пресуду, наводећи да је пресуда неправедна, да није доказана његова кривица и да је било низ мањкавости у поступку.

Хашко тужилаштво је након пријема жалбе Караџићеве одбране 13. децембра прошле године затражило продужење рока за жалбену реплику, а дан касније Караџић је упутио допис суду којим је подржао тај приједлог, како би имао времена за одговор на жалбу тужилаштва.

Усмено излагање жалби би требало да буде одржано на прољеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

Бивши предсједник Републике Српске Караџић је крајем марта прошле године првостепено осуђен на 40 година затвора.

 

http://www.srna.rs/novosti/465335/tuzilastvo-u-zalbi-zatrazilo-dozivotni-zatvor-za-karadzica.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2017 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску