• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести ЕПИДЕМИЈА СМРТНИХ СЛУЧАЈЕВА у ћелијама Схевенингена: ОПТУЖЕНИЦИ У ХАГУ без лекара специјалиста
ЕПИДЕМИЈА СМРТНИХ СЛУЧАЈЕВА у ћелијама Схевенингена: ОПТУЖЕНИЦИ У ХАГУ без лекара специјалиста Штампа Ел. пошта
Написао Борис Кнежевић / Блиц   
четвртак, 17 новембар 2016 22:52

Борис Кнежевић | 17. 11. 2016 | Blic

Брига о здрављу притвореника у Схевенингену је катастрофална и води је лекар опште праксе који никад раније није радио са пацијентима.

То за “ЕуроБлиц” тврди адвокат Милош Шаљић, члан тима одбране генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом, коментаришући прекјучерашњу одлуку трибунала да по захтеву првог председника РС Радована Караџића коначно отвори истрагу о великом броју тешко оболелих у Притворској јединици у Схевенингену. Истичући да је ово први пут да је Хашки трибунал узео у разматрање дугогодишње притужбе да су притвореници ускраћени за адекватну лекарску помоћ, Шаљић каже да је “чак и лаицима видљиво” да је стопа оболелих и умрлих у хашком притвору “драматично већа од нормалне”.

- Здравствена заштита у притворској јединици је очајна. За прегледе притвореника задужен је само један лекар опште праксе, који, што је најгоре, никад раније није радио тај посао већ је био запослен у администрацији. Ратко Младић је пре де године само пуким случајем остао жив пошто га је тај лекар послаo на преглед специјалисти тек након што је дословно пао у постељу. У болници су из Младићевих плућа тада извадили четири литра воде и чудом су се чудили како га хашки лекар раније није послао на операцију – прича Шаљић.

Он додаје да није оптимиста да ће Хашки трибунал, поступајући по Караџићевом захтеву, истрагом утврдити да је за бројне смртне случајеве притвореника одговорна неадекватна лекарска брига.

- Не верујем да ће иког прогласити кривим за то што су потпуно здрави људи у Хагу за неколико година тешко оболели или што је у ћелијама на разне начине до сада умрло десетак Срба – каже Шаљић.

Да је притворска јединица Хашког трибунала постала гробница за бројне притворенике, посебно Србе који су се сумњичили за ратне злочине, потврђује невероватан низ мистериозних смртних случајева. До данас су остале неразјашњене бројне контроверзе о узроцима смрти бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, а велику мрљу на рад затворских службеника и Трибунала у вези с психичким стањем притвореника бацила су два самоубиства која су се догодила у притворској једници. Прво је починио некадашњи српски градоначелник Вуковара Славко Докмановић, обесивши се у својој ћелији, а на исти начин живот је скончао и некадашњи председник Републике Српске Крајине Милан Бабић.

Од карцинома, који им је дијагностикован у Хагу, преминули су генерали ВРС Момир Талић и Ђорђе Ђукић, као и бивши командант Војске РСК Миле Мркшић. Од исте болести умро је још један дугогодишњи хашки притвореник и некадашњи председник РСК Горан Хаџић, као и ратни функционер СДС у Братунцу Мирослав Дероњић, који је умро од карцинома недуго након што је из Схевенингену пребачен у Шведску на издржавање казне.

У притворској јединици трибунала преминули су и доктор Милан Ковачевић из Приједора, коме није указана благовремена помоћ након што му је пукла стомачна аорта, те генерал ВРС Здравко Толимир, који је умро од последица вишеструких срчаних и можданих удара.

У Хагу је од карцинома, подсећамо, оболео и лидер српских радикала Војислав Шешељ, који је касније пуштен на слободу.

Караџићу нарушено здравље

Подносећи захтев за истрагу због много оболелих од рака међу притвореницима, Радован Караџић се судијама Хашког трибунала пожалио да је и његово здравље у притворској јединици озбиљно нарушено.

- Моје здравствено стање, које је раније било перфектно, значајно се погоршало откако сам у хашком притвору – рекао је Караџић.

Крајишник: Предуге процедуре

Бивши “станар” притворске јединице Хашког трибунала у Шевенингену Момчило Крајишник за “ЕуроБлиц”  каже да је добро то што је коначно покренута истрага о узроцима оболевања притвореника.

- Здравствена заштита тамо је скромна, а процедуре за слање оболелих специјалистима су предуге. Добро је што је Караџић покренуо то питање – каже Крајишник.

 

http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/epidemija-smrtnih-slucajeva-u-celijama-sheveningena-optuzenici-u-hagu-bez-lekara/5cjde7c

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску