• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Цијели поступак „ујдурма Тужилаштва“
Цијели поступак „ујдурма Тужилаштва“ Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
четвртак, 21 јул 2016 12:24

БЕОГРАД, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Горан Петронијевић, члан тима одбране некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, оцијенио је да је цијели поступак против њега за непоштовање суда због откривања повјерљивих података "ујдурма тужилаштва" које жели да дестабилизује одбрану у одлучујућем тренутку, те да је знао да ће Хашки трибунал одлучити да није крив.

"Знао сам да ће одлука бити таква", рекао је Петронијевић и навео да се прави разлози због чега није процесуиран за непоштовање суда налазе у чињеници да захтјев који је упутио Караџићев адвокат Питер Робинсон /за Караџићево привремено пуштање на слободу/ никада није добио судски печат.

Према томе, додао је Петронијевић, чињеница да се захтјева тајност, а суд није прогласио документ повјерљивим, не може да представља такву чињеницу тајном.

Петронијевић је рекао да цијела "ујдурма", укључујући и медијску пажњу која јој је посвећена, представља још један доказ намјере тужилаштва трибунала да дестабилизује тим одбране.

"Од самог почетка сам знао да нема ништа од тога јер ово није први пут да против мене нешто покрећу и то се углавном дешавало у оним тренуцима који су били јако осетљиви за одбрану, када је одбрана требало много да ради, када су се неке ствари ломиле", додао је Петорнијевић.

Он је навео да је и једна од метода узнемиравања, онемогућавања и нарушавања одбране неосновано подношење захтјева за истрагу.

"Ја ниједног тренутка нисам размишљао о истрази против мене јер сам знао да је то апослутно нереално и у ком правцу је усмерено, те са којом намером", рекао је Петронијевић.

Он је напоменуо да је тужилаштво прије десетак дана, након мјесец дана кампање путем новина - да му пријети седмогодишња казна затвора и 100.000 евра новчане казне, одговорило да јесте поднијело иницијативу, али да и оно сматра да нема основа да буде покренут поступак.

"Сматрамо да је тужилаштво реаговало узнемиравајуће у односу на одбрану, са намером да одбрану дестабилизује у веома осетљивом тренутку", рекао је Петронијевић и додао да је, када је ријеч о случају "Караџић", одбрана завршила са најавом жалбе на пресуду Караџићу и да очекује да јој буде дат рок за жалбу.

Хашки трибунал је саопштио да је одлучио да Петорнијевић није крив за непоштовање суда због откривања повјерљивих података.

У одлуци, коју је потписао судија Аyди Сефа Акаy, наводи се да Петронијевић није знао да је захтјев Радована Караџића за привремену слободу био повјерљив, када га је објелоданио медијима у Србији и у региону.

Петронијевић се нашао под истрагом хашког суда због сумње да је крајем маја медијима у Србији и региону објелоданио да је Караџић од трибунала затражио да га на кратко пусти на слободу, како би у Обреновцу присуствовао помену преминулом брату.

Тај захтјев је Караџићева одбрана поднијела као повјерљив, а тужилаштво у Хагу је о Петронијевићевим изјавама обавијестило суд и затражило истрагу о томе има ли основа за подизање оптужнице против Петронијевића за непоштовање суда.

На захтјев судије да се изјасни о томе, Караџић је, посредством свог америчког браниоца Питера Робинсона, констатовао да Петронијевић није "хотимично прекршио налог расправног вијећа или судије", како судски правилник дефинише непоштовање суда.

Не оповргавајући да је захтјев одбране за привремено ослобађање био поднесен као запечаћен, Караџићева одбрана, као кључно, наводи да тај документ повјерљивим није прогласило судско вијеће.

 


http://www.srna.rs/novosti/418680/cijeli-postupak-ujdurma-tuzilastva.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2016 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску