• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Младићева одбрана тражи изузеће судија и обуставу суђења
Младићева одбрана тражи изузеће судија и обуставу суђења Штампа Ел. пошта
Написао Birn / Глас Српске   
среда, 20 јул 2016 15:16

20.07.2016 14:59 | Birn | Глас Српске

Хаг - Одбрана некадашњег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића затражила је обуставу поступка пред Хашким трибуналом због системске пристрасности тог суда.

Младићеви адвокати су затражили и изузеће судија Алфонса Орија и Кристофа Флигеа, те именовање нових непристрасних судија на њихово мјесто.

Одбрана је затражила да се поступак обустави те да се оформи посебна радна група Савјета безбједности Уједињених Нација (УН), која ће у року од три мјесеца направити извјештај о томе да ли су Младићева права на поштено суђење и презумпцију невиности прекршена.

Одбрана је истакла да су Младићева права прекршена јер правници који су радили на пресуди Радовану Караџићу сада раде на припреми пресуде Младићу, као и због тога што су двојица од тројице судија из његовог вијећа претходно изнијели ставове о томе да је он крив.

“Суштина овог проблема је што су судије Ори и Флиге унапријед осудили Младића и донијели значајне закључке о њему. То угрожава њихову могућност да буду непристрасни “, навела је одбрана.

У поднеску се наводи и како су тројица судија Жалбеног вијећа, као и сам предсједник Хашког трибунала Кармел Агиус претходно донијели закључке о кривици Младића, што онемогућује поштено суђење.

Одбрана се жалила да је предсједник Механизма за међународне трибунале Теодор Мерон – који ће радити жалбени поступак – рекао да је Младић крив, а исто су поновили и високи функционери УН-а.

Све то, како се наводи у поднеску, показује да “презумпција кривице преовладава тим Трибуналом до те мјере да се доводи у питање могућност да оптужени добије поштено суђење”.

У образложењу поднеска, Младићеви адвокати извукли су параграфе из ранијих пресуда Хашког трибунала у вези са Сребреницом и Сарајевом, а у којима је предсједник Агиус, Ори и Флиге, као и друге судије Жалбеног вијећа донијели одређене закључке у вези с Младићем.

Посебно је наглешен закључак из пресуда које се тичу Сребренице, а у којима је Младић означен као учесник удруженог злочиначког подухвата који је за циљ имао убиство војно способних мушкараца.

У односу на Мерона, Младићеви адвокати су навели да је он претходно јавно изјавио да Трибунал неће сматрати свој рад завршеним док Караџић и Младић не буду приведени правди.

“Јасно је да не постоји презумпција невиности за оптуженог пред овим трибуналом. Осим поништења поступка, једино могуће рјешење јесте трајна обустава поступка због озбиљних кршења људских права”, наводи се у поднеску.

Младић је оптужен за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, који је у неколико општина имао размјере геноцида, терорисање грађана Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. За исте злочине, Хашки трибунал неправоснажно је осудио Караџића на 40 година затвора. (БИРН)

 

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Mladiceva-odbrana-trazi-izuzece-sudija-i-obustavu-sudjenja/213945.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2016 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску