• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Петронијевићу рок до 11. јула да се изјасни о сумњама Хага
Петронијевићу рок до 11. јула да се изјасни о сумњама Хага Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
уторак, 28 јун 2016 13:50

Р. Милутиновић | 28.06.2016 | Политика

Члан тима за одбрану Радована Караџића београдски адвокат Горан Петронијевић мораће да се до 11. јула у писаном облику изјасни о сумњи да је починио дело непоштовања Међународног суда у Хагу, тиме што је обелоданио садржај поверљивог документа свог клијента.

Тај рок за изјашњавање Петронијевићу је јуче дао судија Ајдин Сефи Акај из Турске, који води истрагу. У одлуци, Акај је назначио да је „примерено” затражити изјашњавање осумњиченог „у циљу утврђивања да ли постоји довољно основа за покретање процеса због непоштовања суда против Петронијевића”.

Са својим виђењем овог случаја, у истом року, судију Акаја могу, али не морају, упознати и Караџићева одбрана и Тужилаштво. Ваља очекивати да ће то учинити, будући да је истрага и покренута на захтев тужилаца и да је Караџићев амерички бранилац Питер Робинсон, прошле недеље, изјавио за „Политику” да ће с истрагом сарађивати.

Подсетимо, истрагу је, минуле седмице, отворио Теодор Мерон, преседник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала, уз образложење да „постоје разлози за веровање да је (Петронијевић) можда починио дело непоштовања суда тиме што је објавио поверљиве информације”.

Судију Мерона претходно је Тужилаштво обавестило како је адвокат Петронијевић обелоданио да је Караџић затражио да буде на кратко пуштен на слободу како би у Србији присуствовао четрдесетодневном помену преминулом брату Ивану.

Тај захтев Караџићева одбрана је, 28. априла, поднела суду као поверљив управо у намери да тиме побољшају минималне изгледе да Караџић буде пуштен. Објављивање запечаћених докумената, по правилима суда у Хагу, сматра се „свесним и хотимичним ометањем спровођења правде”, односно непоштовањем суда. За то дело запрећене су глоба до 100.000 евра, затворска казна до седам година или обе.

Парадоксално, Петронијевић је под сумњом да је одао садржај документа који је био запечаћен управо на захтев његовог клијента Караџића. То је ситуација без преседана у дводеценијској историји Хашког трибунала. Судије су 31. маја одбиле захтев бившег председника Републике Српске.

Хоће ли београдски адвокат бити оптужен за непоштовање суда, зависиће од налаза истраге коју спроводи судија Акај, а која неће бити дуга и могла би се свести на узимање изјава три умешане стране.

 

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/358096/Petronijevicu-rok-do-11-jula-da-se-izjasni-o-sumnjama-Haga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2016 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30    

Помоћ за Републику Српску