• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Адвокат Петронијевић под истрагом Хашког трибунала
Адвокат Петронијевић под истрагом Хашког трибунала Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
петак, 24 јун 2016 01:45

Р. Милутиновић | четвртак, 23.06.2016 | Политика

Бранилац Радована Караџића осумњичен за непоштовање суда јер је одао да је овај осуђеник тражио привремено пуштање на слободу

Хашки трибунал отворио је истрагу против београдског адвоката Горана Петронијевића због сумње да је починио дело непоштовања суда, произлази из судског документа са којег је скинута ознака поверљивости. Тиме је потврђено писање „Политике” да би Петронијевић, као члан тима за одбрану бившег председника Републике Српске Радована Караџића, могао бити оптужен за непоштовање суда.

Под лупом Трибунала, Петронијевић се, као што смо већ писали, нашао зато што је, прошлог месеца, медијима обелоданио да је Караџић затражио да буде на кратко пуштен на слободу, како би у Србији присуствовао четрдесетодневном помену преминулом брату Ивану.

Тај захтев Караџићева одбрана је 28. априла поднела суду као поверљив, а по правилнику о поступку и доказима – објављивање запечаћених докумената сматра се „свесним и хотимичним ометањем спровођења правде”, односно непоштовањем суда. За то дело запрећене су глоба до 100.000 евра, затворска казна до седам година или обе.

У отпечаћеном захтеву за покретање истраге, који је поднет 28. маја, хашко тужилаштво наводи да је Горан Петронијевић, члан тима за Караџићеву одбрану, био медијски извор поверљиве информације да би Караџић могао бити привремено ослобођен да би присуствовао помену брату у Обреновцу.

Петронијевић је, прецизира се у поднеску, 25. и 26. маја, о томе дао неколико интервјуа, укључујући и интервју једној регионалној телевизији, а више регионалних медија, као и руска међународна новинска агенција, пренели су ту причу.

„Караџић се ослонио на поверљивост свог захтева и процеса одлучивања о њему, како би ’учинио минималним било какве безбедносне проблеме’ око његовог потенцијалног присуства помену брату. Сада је општепознато да би Караџић могао присуствовати том помену – чиме су ти безбедносни ризици знатно увећани”, нагласили су тужиоци.

Они су пренели и да су, после Петронијевићеве изјаве, представници жртава рата у БиХ, попут удружења „Мајке Сребренице”, били „ужаснути” и „огорчени” и самом могућношћу да би Караџић могао бити привремено ослобођен.

„Такви сентименти”, по тужилаштву, „показују да би Караџићево пуштање на привремену слободу поткопало поверење жртава и јавности уопште у међународну правду.”

Јавни наговештај адвоката Петронијевића да би Караџић могао бити пуштен на помен у Србију, тужилаштво у Хагу тако је искористило као додатни аргумент у корист свог оштрог противљења таквој могућности. Тужиоци нису пропустили да назначе да је Петронијевић објавио и да је Влада Србије дала гаранције да ће поштовати све налоге Трибунала, уколико Караџић буде привремено ослобођен.

Колики је значај одбрана придавала тим гаранцијама, сведочи и цитат из поднеска који је суду поднео Караџићев амерички бранилац Питер Робинсон:

„Гаранције Владе Србије, које је потписао лично премијер Александар Вучић, изузетно су важне за одлучивање да ли би Караџићу требало дозволити да присуствује помену. Српска влада је обећала да ће ’обезбедити надзирање Караџића онако како буде одређен одлуком о привременом ослобађању’. Дакле, жалбено веће је слободно да наметне било које услове које сматра неопходним, укључујући и држање Караџића у притвору док је у Србији.”

Трибунал је, и поред тих гаранција, 31. маја одбио да Караџићу допусти да присуствује помену брату, који је одржан 4. јуна. Жеља да са јавношћу подели ексклузивну информацију, Петронијевића је, може се претпоставити, већ коштала Караџићевог поверења, јер му је неопрезним јавним иступом умањио ионако минималне шансе да, бар на дан, изађе из притвора у Схевенингену.

Много већу главобољу Петронијевићу, међутим, донеће истрага коју је против њега отворио први човек суда у Хагу Теодор Мерон.

 

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/357790/Advokat-Petronijevic-pod-istragom-Haskog-tribunala

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2016 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску