• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић плаћа Меронове грешке
Караџић плаћа Меронове грешке Штампа Ел. пошта
Написао Горан Маунага / Глас Српске   
четвртак, 02 јун 2016 16:10

02.06.2016 16:05 | Горан Маунага | Глас Српске

Бањалука - Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон спојио је у образложењу одлуке о одбијању захтјева првог предсједника РС Радована Караџића за привремени боравак на слободи два неспојива његова захтјева за које су гаранције дале владе РС и Србије.

Устврдила је то за "Глас Српске" Караџићева кћерка Соња Караџић-Јовичевић појашњавајући да је Влада РС дала гаранцију за дужи Караџићев боравак у РС, а Влада Србије гаранцију за седмодневни боравак у Србији поводом четрдесетодневног помена његовом брату Ивану.

- Гаранција Владе РС дата је за дужи боравак на територији РС крајем жалбеног поступка. Нико не може да зна када ће то бити и на који период. Зато та и гаранција Владе Србије ни по чему нису у вези да би биле разматране у истом моменту - каже Караџић-Јовичевић.

Истакла је да је Мерон потпуно помијешао та два случаја и у образложењу одбијања захтјева за седмодневни боравак на слободи навео да је Караџић навео да ће боравити у РС.

- То није тачно, јер у захтјеву Хашком трибуналу није ни тражио да током седам дана приликом помена брату борави у РС. Брат му је сахрањен у Обреновцу и он је тражио да буде у Србији од 3. до 10. јуна. То нема везе са РС. У одлуци Трибунала наведено је да му Влада РС није послала одлуку о тој гаранцији, иако то није ни требала, јер је Караџић за тај боравак тражио и добио гаранцију Владе Србије - казала је Караџић-Јовичевић.

Истакла је да је требало да ова два случаја буду разматрана потпуно одвојено, јер се ради о различитим периодима и о различитим разлозима.

- Умјесто тога Хашки трибунал је све спојио у једну одлуку, чиме су показали да никакву улогу у доношењу одлуке не игра то да ли постоје или не постоје гаранције за боравак на територијама Србије и РС - каже Караџић-Јовичевић.

Додаје да је одлука била да не изађу у сусрет ниједном Караџићевом захтјеву.

- Претпостављам да је та одлука донесена под притиском бошњачких медија и лобија - нагласила је Караџић-Јовичевић.

Влада РС саопштила је да је дала гаранцију Караџићу за привремени боравак на слободи док траје жалбени поступак. Та одлука донесена је на сједници одржаној 26. маја и објављена је у "Службеном гласнику РС". Из Хашког трибунала јуче нисмо добили одговоре на постављена питања.

Караџић је 24. марта неправоснажном пресудом осуђен на 40 година затвора и налази се у притворској јединици Хашког трибунала.
Бијег и године

Теодор Мерон је у образложењу одлуке навео и да је ризик одобравања привремене слободе већи у случајевима када је донесена првостепена пресуда и да чињеница да је Караџић већ осуђен на 40 година представља велики подстицај за бијег.

- Како је могућ бијег човјека који има 71 годину? Гдје он да бјежи? Ти наводи су бесмислени - истакла је Соња Караџић-Јовичевић.

 

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Karadzic-placa-Meronove-greske/210400.html

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2016 >
н п у с ч п с
      1 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску