• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Тужилаштво тражи одбацивање захтјева за провремено ослобађање
Тужилаштво тражи одбацивање захтјева за провремено ослобађање Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
уторак, 03 мај 2016 21:17

ХАГ, 3. МАЈА /СРНА/ - Апелационо вијеће Хашког трибунала треба да одбаци захтјев првог предсједника Републике Српске Радована Караџића за привремено ослобађање током жалбеног поступка, јер ниједан од разлога које је он навео не представљају "специјалне околности" које би омогућиле привремену слободу након изрицања пресуде.

У саопштењу из Трибунала наводи се да здравствени проблеми Караџића нису на траженом нивоу оправдања за привремено ослобађање.

"Караџић није приказао медицинске налазе из којих се види да му је повећан ниво шећера у крви или крвни притисак, нити је показао да му је живот у опасности, нити да се не може лијечити у Холандији", наводи се у саопштењу.

Тужилаштво, такође, сматра да постоји опасност да се Караџић, ако буде ослобођен, неће вратити у Хаг уз подсјећање да је први предсједник Републике Српске био у бјекству 13 година.

У саопштењу се наводи да у том свјетлу треба посматрати Караџићев захтјев и његове личне гаранције.

"У овим околностима, ни државне гаранције - а које Република Српска није понудила у вези са Караџићевим захтјевом да живи на неодређеној локацији у овом ентитету - нити безбједносни услови које би Судско вијеће могло да уведе не би били довољни да осигурају његов повратак", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је Караџић раније давао лажне изјаве зарад остваривања својих интереса. "Он је провео 13 година у бјекству и сада је осуђен на 40 година робије", подсјећа тужилаштво.

Такође, тужилаштво сматра да Караџићева притужба да су "му ускраћени породични живот и култура" не потпадају под "специјалне околности".

 


http://www.srna.rs/novosti/398632/tuzilastvo-trazi-odbacivanje-zahtjeva-za-privremeno-oslobadjanje.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2016 >
н п у с ч п с
1 2 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску