• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Судија Мерон пише Караџићу
Судија Мерон пише Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе Трибунал / ДИЦ Веритас   
уторак, 03 мај 2016 12:45

3. мај 2016. 01:08 | Сенсе Трибунал

Председник Механизма за међународне кривичне судове одговара на притужбе које је бивши председник Републике Српске извео на статусној конференцији 6. априла поводом услова притвора и “епидемије малигних обољења” у Притворској јединици УН, као и због спорости и застарелости компјутера који му је на располагању у ћелији.

Судија Теодор Мерон, председник Механизма за међународне кривичне судове (МИЦТ), упутио је писмо Радовану Караџићу, који у Притворској јединици УН (ПЈУН) припрема жалбу на пресуду којом је 24. марта ове године проглашен кривим за геноцид и друге злочине у Босни и Херцеговини и осуђен на 40 година затвора.

Судија одговара на питања која су му постављена на ванредној статусној конференцији 6. априла ове године, када је оптужени изнео низ притужби на услове притвора и њихов утицај на његово и здравствео стање других станара ПЈУН. “Велики број људи”, рекао је тада Караџић, се разболео од малигних болести са брзим и фаталним исходом што “нико још није истражио”.

У писму оптуженом судија се позива на информације о условима притвора које му је доставио Секретар МИЦТ-а, а у којима се наводи да Међународни комитет црвеног крста (МКЦК) сваке године врши инспекцију услова у ПЈУН. Холандија, као земља домаћин, такође редовно контролише функционисања свих објеката у оквиру ПЈУН и њихову поправку и одржавање. Тренутно се, наводи судија Мерон, одвијају радови на “редовном одржавању и унапређењу вентилационог система у свим ћелијама”.

Караџић се у писму обавештава да је Секретаријат Механизма од МКЦК и управника Притворске јединице тражио упутства о начинимаза додатно оцењивање услова притвора.

Будући да се од Секретара очекује да достави додатне информације и у вези са Караџићевим тврдњама о “честој појави малигних обољења код притвореника”, судија Мерон обећава оптуженом да ће му на то накнадно одговорити.

Коначно у вези са Караџићевим примедбама на лош квалитет компјутера који му је на располагању, судија Мерон га обавештава да Информатичко-техничка служба управо ради на замени компјутера притвореника те да ће и његов рачунар бити замењен бољим до 13. маја ове године.

На крају писма судија Мерон изразава наду да је одговорио на Караџићева питања, те позива оптуженог да не оклева да му се обрати уколико буде желео да покрене било које друго питање.

 


http://www.veritas.org.rs/sense-tribunal-02-05-2016-sudija-meron-pise-karadzicu/

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2016 >
н п у с ч п с
1 2 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску