• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићев захтев: Обелоданите мој разговор са Дероњићем
Караџићев захтев: Обелоданите мој разговор са Дероњићем Штампа Ел. пошта
Написао B92.net / Блиц   
петак, 29 април 2016 22:17

Хаг -- Радован Караџић затражио је од Жалбеног већа Хага да наложи тужилаштву да обелодани снимак пресретнутог разговора вођеног између њега и Мирослава Дероњића.

Извор: Блиц петак, 29.04.2016. | B92.net

У захтеву се подсећа да је одлука Судског већа да је Караџић био део проширеног злочиначког подухвата с циљем убиства мушкараца у Сребреници заснована првенствено на закључцима извученим из транскрипта овог телефонског разговора, преноси "Блиц".

Како је закључило Судско веће, током разговора Караџић је рекао Дероњићу смерницу да заробљници треба да буду пребачени у Зворник, "што показује мимо сваке основане сумње сагласност оптуженог на проширење циља, односно на убиство босанских муслимана".

"Овакво тумачење транскрипта телефонског разговора, које је послужило као основа за пресуду Караџићу за геноцид је веома небезбедно", наводи се у захтеву који је потписао члан Правног тима саветника Радована Караџића.

У захтеву се истиче да је снимак разговора који је пресретнут у односу на транскрипт од суштинске важности те да је сам Дероњић, сведочећи на суђењу Слободану Милошевићу, навео да је схватио да је Караџић мислио да затворенике треба пребацити у војни затвор у Батковићу.

Караџић сматра да је овај снимак од суштинске важности за његову жалбу јер се пресуда у његовом случају базира на транскрипту тог разговора, додајући да никада није наредио пребацивање затвореника у Зворник, где су погубљени, већ је наредио пребацивање у затвор у Батковић код Бијељине гђе ће бити безбедни, и у коме је била инспекција Међународног комитета Црвеног крста.

У захтеву се подсећа да је особа која је пресрела разговор и написала транскрипт рекла да је разговор сниман и да снимак постоји и, вероватно, га поседује тужилаштво.

"Техничке могућности које нису постојале 1995. године када је разговор пресретнут сада могу да пруже могућност странама у спору да боље чују шта је стварно речено у том разговору", наводи се у захтеву.

Дероњић је био оптужен пред Хашким трибуналом за прогон и злочине против човечности током рата у БиХ. Он је преминуо 19. маја 2007. године.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=04&dd=29&nav_category=64&nav_id=1126070

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2016 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30

Помоћ за Републику Српску