• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић затражио пуштање на привремену слободу
Караџић затражио пуштање на привремену слободу Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
субота, 23 април 2016 00:55

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да га пусти на привремену слободу у Републику Српску, све док не буде одлучено о жалби, коју ће уложити на првостепену осуђујућу пресуду.

Караџић је у поднеску подсјетио да, према правилима суда, има право да буде пуштен на привремену слободу и обећао да ће се у вратити на сваки позив суда у Хаг, као и да неће предузимати било какве кораке који ми могли представљати опасност за свједоке или жртве.

Он је истакао да је од хапшења у јулу 2008. године у потпуности сарађивао са Трибуналом и да ниједан свједок у његовом процесу није пријавио случај узнемиравања.

Караџић је изразио бојазан да ће његово здравље, које је оштећено током осмогодишњег боравка у притвору, наставити да се погоршава ако остане у притвору и током жалбеног поступка, те навео да му је шећер у крви повећан до нивоа дијабетеса и да има повишен крвни притисак.

Он је изнио увјерење да није случајност то што је у судском притвору забиљежена "изузетно висока учесталост малигних обољења".

"Верујем да постоје еколошки проблеми унутар зграде и да ме токсичност у том окружењу може и убити или изазвати развој онеспособљавајуће болести ако не будем ослобођен", навео је Караџић.

Он подсјећа да су, од како је у притвору, умрли Драго Николић, Здравко Толимир и Миле Мркшић, а да су Војислав Шешељ, Горан Хаџић и још двојица притвореника обољели од тешких болести које су опасне по живот.

Караџић је навео да у притвору не може на ефикасан начин да учествује у припреми жалбе, нити да свом правном савјетнику пружи неопходну помоћ, што дјелује фрустрирајуће на његово психичко и физичко здравље.

Он је додао да у притвору има застарјели компјутер и да нема приступ интернету.

Истичући да је у протеклих осам година био лишен породичног и културног живота, Караџић наглашава да се сада суочава са могућношћу да у притвору буде још најмање три године, док се не ријеши његова жалба на пресуду.

"Не постоји начин да ми тих 11 година буде надокнађено и ако будем ослобођен. Чак и ако осуђујућа пресуда буде потврђена, ја сам патио од тих лишавања незамисливо дуго", навео је Караџић.

Он је истакао да његова породица нема довољно новца да га посјећује, због чега се ријетко виђа са њима.

Караџић је поручио да чврсто остаје при ставу да је невин и да је, стога, веома мотивисан да "исправи неправду коју је првостпено веће нанијело и њему и истини".

О Караџићевом захтјеву одлучиваће жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове, који наслијеђује Хашки трибунал, а предсједава му амерички судија Теодор Мерон.

За одлуку о Караџићевом захтјеву не постоји рок.

Хашки трибунал је 24. марта осудио Караџића на 40 година затвора за злочине БиХ.

 


http://www.srna.rs/novosti/396093/karadzic-zatrazio-pustanje-na-privremenu-slobodu.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2016 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску