• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Успећемо да преиначимо казну Караџићу
Успећемо да преиначимо казну Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
уторак, 29 март 2016 21:52

29.03.2016 |Ђ. Баровић - Вести

У издвојеном мишљењу на пресуду Радовану Караџићу, претресни судија Мелвил Берд навео је да због сумње да је муслиманска страна испалила бомбе на сарајевску пијацу Маркале, први председник РС "мора бити ослобођен оптужбе за тај злочин".

Пресудни Маркале и Сребреница: Горан Петронијевић

У пресуди је Караџић одговоран за тај злочин. Његов правни саветник Горан Петронијевић каже да је оптимиста да ће у жалбеном поступку пасти и ова, али и неке друге тачке из првостепене пресуде, чиме би Караџићу могла бити смањена казна.

- Чињеница да судско веће није било јединствено у овој тачки оптужнице, а посебно што је Берд своје издвојено мишљење базирао на званичним извештајима истраживачког тима УН, показује да смо успели да оспоримо догађај на пијаци Маркале.

Али, ту је и издвојено мишљење другог судије Хауарда Морисона о још неким догађајима из рата у БиХ. Предстоји нам да детаљно проучимо и та издвојена мишљења, али и више од 2.000 страница пресуде и да на основу тога конципирамо жалбу. Ја сам оптимиста да ћемо успети да преиначимо казну др Караџићу - истиче Петронијевић и оцењује да је другостепену пресуду Апелационог већа Хашког суда реално очекивати тек за три године.

Занемарени докази одбране

Судија Берд је питао и како је могуће да су у коначној пресуди у обзир узета само мишљења сведока тужилаштва, али не и одбране.

- Потпуно је одбачен став сведока одбране, који је уједно и био у блиском окружењу Алије Изетбеговића и тврдио да су његове снаге плански изазивале цивилне жртве у Сарајеву, укључујући пијацу Маркале, да би оптужиле Србе и изнудиле војну интервенцију НАТО-а у корист муслимана. Не видим зашто је речено да овом сведоку недостаје кредибилитет када тужилац није поднео доказе који би оповргли његове изјаве - тврди Берд.

Он додаје да ће уз случај Маркале, одбрана своју жалбу највише фокусирати на Сребреницу.

- Из сажетка пресуде види се да су многи "закључци" резултат произвољних или чак посредних, недоказаних чињеница. Ту не мислим само на лицитацију бројем страдалих муслимана која се, зависно од судског већа, креће од 8.000 до 4.000, већ и "доказима" на основу којих је Караџић осуђен.

Председавајући судија Квон је читајући пресуду споменуо наводни разговор Караџића и Дероњића кога никада није било. Не постоји никакав доказ о томе, па чак и сам Дероњић то никада није рекао. Пуно је сличних нелогичности из пресуде које ћемо наравно искористити у жалбеном поступку - закључује Петронијевић.


Напад на аутобус

У издвојеном мишљењу, судија Хауард Морисон је написао да Караџић треба бити ослобођен и по оптужби за напад на аутобус 14. јуна 1992. у којем је погинуло 47 муслимана. Он тврди да постоје контрадикторни подаци о идентитету починилаца. Сматра чак и да је овај аутобус, као што је испричао Мирко Крајишник у телефонском разговору са братом Момчилом, залутао на муслиманску страну.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/561624/Uspecemo-da-preinacimo-kaznu-Karadzicu

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 30 31    

Помоћ за Републику Српску