• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Милорад Којић: Политичка пресуда Караџићу била би пут у пропаст БиХ
Милорад Којић: Политичка пресуда Караџићу била би пут у пропаст БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
недеља, 20 март 2016 14:30

БАЊАЛУКА, 20. МАРТА /СРНА/ - Уколико пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу буде заснована на политичким циљевима и притиску то ће бити пут у пропаст БиХ, оцијенио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

"То није пут ка помирењу и суживоту на овим просторима. То је вођење БиХ у амбис и пропаст", рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, досадашња пракса рада Хашког трибунала и пресуде против високих војних и цивилних званичника Републике Српске указују на то да политика има много већу улогу у одређивању кривице или невиности од онога што каже право.

Којић је истакао да је тим одбране Радована Караџића успио аргументима да оспори све оптужбе које се стављају на терет првом предсједнику Републике Српске.

Којић је истакао и да се током судског процеса у Хагу тим одбране Радована Караџића држао правних чињеница, док је Тужилаштво имало јак "политички вјетар у леђа" и сам Хашки трибунал, који је очигледно под великим политичким притиском.

Он је подсјетио да је и судија Фредерик Харкоф указао на то да Хашки трибунал не дијели правду, већ проводи политичке одлуке, што иде у прилог тврдњама из Републике Српске о селективном приступу у раду суда у Хагу.

Којић је напоменуо да је један од циљева процесуирања ратних злочина у Хашком трибуналу успостављање повјерења и помирења међу народима, а у овом конкретном случају у БиХ, те и пресуда Радовану Караџићу треба бити донесена на основу правно доказаних чињеница, а никако под политичким притиском.


 
http://www.srna.rs/novosti/385895/politicka-presuda-karadzicu-bila-bi-put-u-propast-bih.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску