• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Ђокић: Пресуда Караџићу биће политичка
Ђокић: Пресуда Караџићу биће политичка Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
субота, 19 март 2016 13:00

ЈАХОРИНА, 19. МАРТА /СРНА/ - Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да без обзира на то какву одлуку донесе Хашки трибунал у случају првог предсједника Републике Српске Радована Караџића грађани Српске разумију да је то био политички процес, те нагласио да Федерација БиХ прижељкује да и Ратко Младић и Војислав Шешељ буду драконски кажњени за дјела која нису починили.

Ђокић очекује да ће Бошњаци покушати да изврше нови притисак на Републику Српску, тако што ће ангажовати међународну заједницу да настави политику притиска на Српску и да је трансформише у неку заједницу која би њима одговорала.

Он је нагласио да грађани Републике Српске то неће прихватити, без обзира каква буде одлука Хашког трибунала, те додао да очекује да она буде ослобађајућа и за Караџића, и за Младића, и за Шешеља и за сваког Србина, осим ако се заиста утврди да су поступком или наредбом извршили неко кривично дјело ратног злочина, што мора бити доказано.

Ђокић је рекао да је током судског процеса било видљиво да Тужилаштво није изнијело ниједан увјерљив доказ против Караџића, чак напротив - да је он безброј пута доказао да није имао одговорности и да је, као предсједник Републике, поступао одговорно дајући наредбе, усмјеравајући политику на начин да се избјегну злочини.

Он је упозорио да не треба упадати у замку покушаја да се докаже да је неко крив јер је био предсједнк или командант, јер таква врста одговорности очито не постоји.

Ђокић је данас новинарима на Јахорини рекао да у Републици Српској знају да је Хашки трибунал одавно потврдио да је политички суд и да је несразмјерним пресудама и казнама више пута то потврдио јер су на стуб одговорности много више постављани Срби него Хрвати и Бошњаци који су починили злочине.

"Међутим, очито је да је некоме судски процес против бившег предсједника био потребан да би га користио за политичке потребе", констатовао је лидер СП.

Ђокић сматра да ће, без обзира на нечија очекивања, Караџић бити ослобођен кривице за ратни злочин, те да грађани Републике Српске достојанствено морају примити одлуку Хашког трибунала која ће бити политичка.

"Треба мирно да наставимо живјети и радити, да се превише не осврћемо на оно што ће урадити Хашки суд, да чувамо Републику Српску и будемо у добрим односима са нашим комшијама, да и Бошњацима и Хрватима помогнемо да схвате да је Република Српска реалност и да нађемо начин како да у будућности никада више не обновимо конфликте и сваки проблем рјешавамо мирно", поручио је Ђокић.

А и ово суђење и те суданије, додао је он, биће као што већ јесу прошлост.

 

 

http://www.srna.rs/novosti/386259/haska-presuda-karadzicu-bice-politicka-.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску