• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг блокирао Караџићеве кључне доказе
Хаг блокирао Караџићеве кључне доказе Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
недеља, 20 март 2016 13:20

Срђан Мишљеновић | 20. март 2016. 12:00 | Вечерње новости

Пресуда Радовану Караџићу, заказана за 24. март, под великим притиском тужилаштва. Стопирано објављивање чак 177 докумената који садрже ослобађајуће чињенице

ХАШКО тужилаштво одбило је да расправља о стотинама докумената које је одбрана др Радована Караџића хтела да достави судском већу, сазнају незванично "Новости". Ови списи умногоме би променили ток суђења и практично би, како указује наш саговорник, могли да доведу и до ослобађајуће пресуде.

Према овим наводима, Судско веће није ни имало прилике да се упозна са садржином тих папира, јер је процес стопирало Тужилаштво.

- Тако смо практично и блокирани у намери да их обелоданимо - каже наш саговорник уочи изрицања пресуде првом председнику Републике Српске, која је заказана за 24. март.

- За време трајања процеса против Караџића спремили смо 177 дописа са стотинама ослобађајућих чињеница у случају против Караџића, али је Тужилаштво све одбило. Серж Брамерц већ месецима, где год се појави, говори о пресуди као да је већ донесена. Изгледа да он већ зна каква ће бити. То је противно свим правним нормама. Треба подсетити јавност и на то да су се поништавала суђења, па је очигледно да је Тужилаштву у Хагу све допуштено. С друге стране, одбрана не сме ни на који начин да притисне Судско веће, јер одмах следе казне.

У породици Караџић наводе да је процес против Радована Караџића, који је трајао седам и по година, "раскринкао сваку могућност у правично суђење у Хагу" и да је "притисак који Судско веће има од Тужилаштва огроман и присутан на сваком суђењу".

- Нико од породице Караџић неће присуствовати изрицању пресуде. Одлуку ћемо дочекати код куће. Тако смо сви заједно одлучили, јер и да одемо у Хаг не бисмо могли да будемо уз Радована - каже, за "Новости", Соња Караџић Јовичевић, Караџићева ћерка.

СВЕДОЧИЛО 586 ОСОБА

СУЂЕЊЕ Караџићу за наводне ратне злочине које је као председник РС и главнокомандујући Војске РС починио за време грађанског рата у БиХ, почело је 29. октобра 2009. године, а завршено је 7. октобра 2014. изношењем завршних речи Тужилаштва и одбране.

Пред Судско веће Хашког трибунала у предмету "Караџић" укупно је изведено 586 сведока, а од тог броја Тужилаштво је извело 337 особа, одбрана 248, док је један сведок давао исказ на позив Судског већа.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:596420-Hag-blokirao-Karadziceve-kljucne-dokaze#

 

За више информација о поднесцима др Радована Караџића поводом кашњења Тужилаштва у обелодањивању чињеница и докумената који говоре у прилог одбране, молимо вас да погледате рубрику Поднесци, као и рубрику Вести у којима ћете наћи 108 захтева др Караџића претресном већу у којима тражи интервенцију претресног већа Трибунала, као и поднеске са захтевима за поновно отварање суђења, након што је претресно веће решењем одлучило да је Тужилаштво прекршило одредбе Правилника о доказима и суђењу у вези благовоременог обелодањивања доказа који иду у прилог одбране.

У истим рубрикама налазе се и решења претресног већа Трибунала поводом захтева др Радована Караџића

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску