• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Пресуду Караџићу третирати јединствено у Српској
Пресуду Караџићу третирати јединствено у Српској Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
субота, 19 март 2016 01:06

БАЊАЛУКА, 18. МАРТА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изразио је наду да ће пресуда коју Хашки трибунал изрекне првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу бити у Српској третирана јединствено.

Стевандић сматра да би та пресуда, у односу на генерала Момчила Перишића, Анту Готовину и друге хрватске генерале, требало да буде ослобађајућа.

"Као што видите у Федерацији БиХ постоје припреме, опструишу се неки регионални пројекти типа помирења или заједничких комисија у очекивању некаквих резултата пресуде Караџићу", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Радојичић не очекује да ће та пресуда на било који начин утицати на уставноправно уређење или положај Републике Српске.

Он је изразио наду да ће, иако Република Српска има лоше искуство са Хашким трибуналом и пресудама које су оцјењиване као неправедне, неправичне и тешке, бити показана објективност у односу на све оно што је садржано у оптужници.

"Очекивања неких кругова, који традиционално не желе добро Републици Српској, јесу да та пресуда послужи за нешто више, као што су била очекивања и у неким дугим процесима, за неке друге тужбе и поступке, па можда и за глобалне политичке односе", рекао је Радојичић.

Он није желио да предвиђа какву би пресуду могао донијети Хашки трибунал, али је истакао да ће то бити изузетно важан догађај у смислу референтних оцјена у тој пресуди.

"Вјероватно би већина овдје очекивала, с обзиром на квалификације, да то буде чак ослобађајућа пресуда и вјероватно би се већина људи овдје, гледајући све оно што је стављено на терет, опредијелила да ту није било почињених ратнних злочина", истакао је Радојичић.

Он је подсјетио на сличне ситуације када се од пресуда очекивало да у политичком смислу послуже као база за неке друге процесе, уставне промјене, суђења, али што није успјело.

"И у овом случају ће свака политика у БиХ и ван ње покушати то тумачити на свој начин и злоупотребљавати", закључио је Радојичић.

Хашки трибунал требало би да 24. марта изрекне пресуду некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

 

http://www.srna.rs/novosti/385997/presuda-karadzicu-bice-tretirana-jedinstveno-u-srpskoj.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску