• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Додик: Српске би било и без Караџића
Додик: Српске би било и без Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 08 децембар 2015 22:33

Вечерње носвости | А. МАЦАНОВИЋ | 08. децембар 2015.

Милорад Додик, председник РС, наставио сведочење на суђењу Ратку Младићу у хашком трибуналу. Нико није помињао етничко чишћење. Потези Срба легитимни и логични

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да су потези повлачени у стварању Републике Српске били сасвим легитимни и логични, и да је српски народ имао право на њих.

- Користећи прокламовано право народа на самоопредељење дато Уставом Југославије, и Срби су имали право на своју политичко-територијалну организацију - рекао је Додик у уторак у Хашком трибуналу током унакрсног испитивања на суђењу генералу Ратку Младићу. - Нисам имао утисак да је Радован Караџић имао план за формирање заједница српских општина. То је био захтев људи са терена, а као последица тренутка у којем се налазио српски народ.

Он је додао да је услед ситуације у БиХ било потпуно легитимно формирање заједнице општина и касније конституисање РС, као и да би се то десило и да Караџић није био председник. Упитан да ли је био на састанцима тадашњег руководства и војног врха РС, и да ли се на њима говорило о етничком чишћењу и прогону, Додик је одговорио одречно, и да је једино, као независни посланик, био на седницама Народне скупштине РС на којима се говорило о ратним дејствима, али да никада није било речи о етничком чишћењу или прогону. Он је рекао и да се не сећа изјава народних посланика које указују на намеру уклањања Бошњака и Хрвата са територије Републике Српске.

 

СРБИ И БОШЊАЦИ
ДОДИК је рекао и да је рат у БиХ за последицу имао готово једнак број расељених Срба и Бошњака. - Када би се извела нека рачуница, могло би се видети да је то готово идентичан број људи. Не можемо рећи да су Срби истерали Србе из Сарајева - рекао је Додик.

 

Политичке и војне вође муслимана и Хрвата Додик је оптужио да су први уочи и за време рата "повлачили потезе", а да су Срби само реаговали на њих да би заштитили српски народ.

- То је јасно видљиво и хронолошки гледано може се и доказати - рекао је Додик истичући да су Срби једнако били угрожени и у Сарајеву, и у Крајини, и у Херцеговини. Напоменуо је и да је током рата више пута српска страна покушала да дође до договора, посебно истичући Кутиљеров план и договор из Португалије које је одбацио Алија Изетбеговић. Он је нагласио да стоји иза изјаве да неки људи у српском народу треба да одговарају за оно што се дешавало за време рата, али да то никако не може да буде цело руководство народа, како се то често интерпретира и генерализује.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:580512-Dodik-Srpske-bi-bilo-i-bez-Karadzica

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску