• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сенсе Трибунал: Караџић тражи статусну конференцију
Сенсе Трибунал: Караџић тражи статусну конференцију Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе   
среда, 09 децембар 2015 14:08

Бивши председник Републике Српске, оптужен за двоструки геноцид и четвороструки удружени злочиначки подухват у БиХ, тражи одржавање конференције о стању у поступку на којој би, између осталог, упознао судије са током опоравка од операције жучне кесе, затим о нивоу шећера у крви и да одржава посебан режим исхране без фрижидера у притвореничкој ћелији

Радован Караџић тражи од Претресног већа судије Квона да за 1. или 2. фебруар 2016. године, када ће његов правни саветник Питер Робинсон бити у Хагу, закаже конференцију о стању у поступку.

Караџић се терети за двоструки геноцид и учешће у четири удружена злочиначка подухвата – прогон 1992. који је у неким општинама досегао размере геноцида, артиљеријски и снајперски терор над грађанима Сарајева, узимање припадника УН за таоце и геноцид у Сребреници. Суђење је почело 26. октобра 2009. а завршило се 7. октобра прошле године.

Претресно веће у овој фази поступка – између завршетка извођења доказа и изрицања пресуде – није у обавези да сазива статусне конференције у року од 120 дана, као што је то случај у предпретресном и жалбеном поступку. До сада су захтеви оптуженог по том питању били променљивог успеха, а питање је да ли ће му веће овог пута изаћи у сусрет, јер као теме за расправу у судници наводи исте оне о којима се дискутовало 29. септембра на последњој конференцији о стању у поступку.

У данашњем поднеску, наиме, наводи да би једна од тема требало да буде посвећена његовом здравственом стању – опоравку након операције жучне кесе у августу 2015. и повишеном нивоу шећера у крви. Свему ономе о чему је углавном говорио и на претходном “виђању” у судници и о чему, како му је раније саопштено, у свакој прилици може да се обрати већу писаним поднеском.

Друга тема, по Караџићевом предлогу, била би посвећена притворским условима, али и о томе је говорио на претходној статусној конференцији. Тада се жалио на храну у притвору, али и указао на здравствене проблеме других притвореника. Сада би, наводи, желео да укаже да је у међувремену један од “станара” Притворске јединице УН – Драго Николић – преминуо од рака, али и да се пожали на још један битан проблем. Он би, наиме, да одржава посебан режим исхране, али то није могуће без фрижидера у притворској ћелији у којем би држао свеже воће и поврће, што управа Притворске јединице одбија да му дозволи.

Треће о чему би се расправљало било би, наводи се у поднеску, тужиочево наводно кршење обавезе обелодањивања докумената одбрани, што такође није нова тема у процесу.

 

 

http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/karadzic-trazi-statusnu-konferenciju-i-frizider.25.html?news_id=16911

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску