• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Серж Брамерц: Караџић и Младић најзначајнији случајеви у историји Трибунала, надам се да ће им ускоро бити пресуђено
Серж Брамерц: Караџић и Младић најзначајнији случајеви у историји Трибунала, надам се да ће им ускоро бити пресуђено Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
петак, 23 октобар 2015 00:14

четвртак, 22. октобар 2015 | Независне новине

САРАЈЕВО - Главни тужилац Трибунала у Хагу, Серж Брамерц био је гост Прессинга, у којем се разговарало о поступцима који се воде против Радована Караџића, Ратка Младића и Војислава Шешеља. Истакао је да се нада како ће резултовати осуђујућом пресудом у скорије вријеме.

Главни тужилац Трибунала у Хагу, Серж Брамерц био је гост  Прессинга, у којем се разговарало о поступцима који се воде против Радована Караџића, Ратка Младића и Војислава Шешеља. Истакао је да се нада како ће резултовати осуђујућом пресудом у скорије вријеме.

У случају Војислава Шешеља, Брамерц је казао да је фрустрирајуће то што се он налази на слободи и да је његов случај требало ријешити другачије.

Брамерц је прије скоро годину дана био гост исте емисије, у којој је најавио да ће пресуде Радовану Караџићу, Ратку Младићу и Војиславу Шешељу бити изречене до краја 2015. године. За сада, само је изрицање казе Радовану Караџићу најављено до краја 2015. године.

"Биће одређеног кашњења што се предмета Младић тиче, јер смо у посљедњој фази изношења аргумената одбране. Надам се да ће ова фаза бити окончана до почетка 2016., а онда ће суду бити потребно неко вријеме да донесе коначну одлуку", казао је Брамерц.

Што се тиче случаја Војислава Шешеља, рекао је да је његов случај требало рјешавати на неки бољи начин, будући да је процес против њега окончан 2012. године, а пресуда је била најављена за 2013. годину.

Свјестан сам да су многи људи разочарани, укључујући и мене што је дошло до одређених кашњења. Нећемо имати пресуду у догледној будућности, и не вјерујем да је на распореду судија да донесу пресуду Шешељу до краја ове године. Посљедњи свједок у његовом случају је саслушан 2010. године, и од тада ништа није у рукама тужилаца.

На питање да ли ће Караџић и Младић бити осуђени за ратне злочине, не само у Сребреници, него и у Босанској Крајини, Брамерц је рекао да вјерује у доказе.

"Вјерујемо да смо доказе добро представили судијама. На њима је да донесу коначну одлуку. Резултат ће бити осуђујућа пресуда, сигуран сам у то. Доста доказа које смо изнијели били су раније прихваћени на суђењима другим злочинцима. Изнијели смо доказе за злочине у Сребреници, али и аргуементе да је злочин почињен и у другим општинама", истакао је главни тужилац Трибунала у Хаагу.

Радован Караџић и Ратко Младић су се у посљедње вријеме доста жалили на здравље, а питање, логично које је услиједило јесте да ли ће их Хаг пустити на привремену слободу?

"Они су били бјегунци годинама, и тешко је замислити одлуку да се привремено пусте. Питање здравља је битно, али у случају бејгунаца - никада није донесена одлука о привременом отпусту", појаснио је Брамерц.

Додао је да ће бити на другим људима да одлуче да ли ће бити политичких посљедица уколико се Младић и Караџић осуде за најтеже злочине.

Додао је и то да је правна обавеза Србије да изручи Шешеља уколико Хаг то затражи, мада о томе, каже Брамерц, нема јавне одлуке - те да су у току повјерљиви постпуци о којима не може да говори.

Шешељ је иначе 12 година у притвору, суђење му је трајало осам година - без икаквих конкретних резултата.

"Не критикујем судије, није мој посао, а у његовом случају није представљена аргументација одбране. Он је хтио сам себе да заступа и мислим да то није добра идеја. Објављивао је имена заштићених свједока. Искрено надао сам се да ће пресуда бити донесена, како би могли кренути даље. Овај предмет не помаже угледу Трибунала".

"Чекамо пресуду Караџићу, и крај поступка против Младића. Њих двојица су најважнији случајеви у историји Трибунала. Признајем да је Шешељев случај незахвална ситуација, а радије бих причао о Младићу и Караџићу јер се о нима више може говорити и ту имам више утицаја", рекао је Брамерц у програму Н1 телевизије.

Хашки Трибунал, потврдио је Брамерц, биће отворен до краја 2017. године, до када планира закључити процесе који су у току, а након затварања све жалбе ће преузети резидуални механизам, који већ ради и добро функционише.

Казао је да види напредак у сарадњи Србије и БиХ. Тврди да систем сарадње може функционисати само ако постоји увјерљива интервенција свих тужилаштава. Ако је починитељ злочина у Србији, препустимо процес њима. "Само ако имамо озбиљан процес и пресуду, можемо видјети да ли овај систем функционише", нагласио је.

Његово мишљење је и то да жртве и породице жртава са све три стране нису задовољне правдом. Превише је предмета, каже, који се морају окончати, мада су задовољни са неким од исхода које је одредио Трибунал у Хагу.


 
 
http://www.nspm.rs/hronika/serz-bramerc-karadzic-i-mladic-najznacajniji-slucajevi-u-istoriji-tribunala-nadam-se-da-ce-im-uskoro-biti-presudjeno.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2015 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску