• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Испитати оболевање у Хагу
Караџић: Испитати оболевање у Хагу Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Б92   
уторак, 29 септембар 2015 18:37

Извор: Бета уторак, 29.09.2015. | 12:34

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је да УН спроведу истрагу о повећаном броју малигних обољења међу притвореницима Хашког трибунала.

"Ја тражим да се испита шта је и да се прекине галопирајући раст малигнитета... Неуобичајено је да се на тако малом простору толики број болести појави", рекао је Караџић током статусне конференције посвећене његовом здравственом стању.

Он је затражио да се истрагу спроведу УН и Светска здравствена организација.

Караџић је потврдио да је 28. августа био "најхитније" оперисан због упале жучне кесе, непосредно пошто се расправном већу пожалио на здравствене тегобе.

"Захваљујући вашој интервенцији, истога дана су ме послали на ултразвук, где су видели да је жучна кеса у крајњој фази... Сутрадан бих већ пожутео... Истог дана, најхитније сам оперисан", казао је Караџић.

Детаљи операције, о којима је говорио, нису били доступни јавности. На отвореном делу заседања казао је и да му је био повећан ниво шећера у крви, а да је сада стабилизован.

Узрок свог обољења, Караџић је видео у "систему", односно условима у притворској јединици Трибунала у Схевенингену. Тврдио је да је "овде дошао с егземпларно добрим здрављем" које је одржавао "хришћанским обичајима и источњачком медицином".

Пре погоршања здравља у августу, Караџић је, како је рекао, "поломио осам зуба без икаквог разлога", што је био "показатељ да је у организму нешто поремећено".

Пожалио се на храну у притвору, која је смрзнута и подгрева се у микроталасној пећници, "лошег квалитета и неуобичајеног укуса за људе с Балкана".

Будући да је притвор "више старачки дом" у којем су "интелектуалци", "ретко ко може да се привикне на друге укусе и ретко ко поједе оброк", рекао је Караџић. Приговорио је и што му се не омогућава "приступ" фрижидеру или да мали фрижидер држи у ћелији.

Захтев за истрагу о томе како притворски систем утиче на здравље притвореника, Караџић је засновао на тврдњи да је од његовог доласка у лето 2008. "11 притвореника оболело од малигних обољења", а "још најмање осам од тешких болести". Холандски притворски систем, по његовим речима, није за "крхке људе у трећем добу", каквима види притворенике Трибунала.

Особље притвора је "одлично", али "правила су бесмислена", казао је Караџић.

Одговарајући на питање судија да ли се упражњава физичке активности, Караџић је одговорио: "Редовно се физички ангажујем, идем у шетњу, играм тенис и тако..."

Председавајући судија Огон Квон рекао је да расправно веће "с олакшањем" констатује да се Караџић сада добро опоравио од операције и да његовом здрављу придаје "највећу важност". У вези са системом у притвору, осим што је приметио да "функционише", судија је Караџићу рекао да веће за то није надлежно, упућујући га на притворску управу и секретаријат суда.

Судија Хауард Морисон позвао је оптуженог да веће убудуће раније извести о свом здрављу, примећујући да "смо за ваше проблеме са жучном кесом сазнали врло касно".

Караџић је одговорио да је дао дозволу да веће редовно добија информације о његовом здравственом стању.

Бивши председник РС чека на пресуду Трибунала по оптужници за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

 

 


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=09&dd=29&nav_category=64&nav_id=1045140

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 30      

Помоћ за Републику Српску