• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радована тајно оперисали
Радована тајно оперисали Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
недеља, 06 септембар 2015 12:10

Недеља 06.09.2015 | Ђ. Баровић - Вести

Бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у хитној операцији у једној цивилној болници код Хага уклоњена је жучна кеса, али је Хашки трибунал ту информацију покушао да сакрије како од његове породице тако и од правних саветника. У кратком саопшењу Трибунала наводи се да је Караџић "оперисан 27. августа у једној холандској болници, јер су испитивања указала на упалу жучне кесе".

Није могао да стоји од болова

Међутим, његов правни саветник, Горан Петронијевић каже да се пре саме операције у Притворској јединици одигравала права драма.

- Месецима уназад, Караџић нам се жалио да је здравствено доведен у такву ситуацију да не може више да стоји и да бол са десне стране, у пределу јетре и жучне кесе, постаје све неподношљивији.

И он и ми смо у више наврата и писмено и усмено покушавали да умолимо лекаре да га прегледају, јер не треба заборавити да је Караџић лекар који има вероватно дужу и бољу докторску праксу од већине оних који су тренутно задужени за његово здравље. Међутим, све до тренутка када су ствари измакле контроли, нико ништа није желео да предузме - наводи огорчено Петронијевић.


Статусна о операцији

Петронијевић каже да највероватније крајем месеца предстоји Статусна конференција која је по процедури Трибунала обавезна после сваког оваквог догађаја. Он верује да ће на Караџић на њој тражити да детаљније буде прегледан.

- Било би паметно да суд усвоји тај његов захтев. У супротном, можемо само да се молимо Богу да је проблем за жучном кесом једини - закључује Караџићев правни саветник.

Он додаје да је додатна драма почела да се одвија оног тренутка када су лекари схватили да Караџић хитно мора у болницу.

- Хитно је пребачен у болницу у среду, 26. августа, око 17.30, а следећег дана је оперисан. Међутим, тих првих неколико дана ни породица ни ми нисмо имали апсолутно никакву информацију где се тачно налази и како му је. Породица је од Секретаријата само на дан операције добила штуру информацију да је морао "хитно да буде пребачен у болницу". Тих неколико дана неизвесности и страха не дао Бог никоме - каже Петронијевић.


Хаг угрожава здравље

Караџићев саветник оцењује да се са погоршаним стањем његовог клијента, број здравствено угрожених Срба у Хагу још једном увећао.

- И Караџић спада у ону групу оптуженика која је у Хаг стигла апсолутно здрава. Само до пре пар месеци он нити је имао неких здравствених проблема, нити се жалио. Али, очигледно, седам година проведених у притвору и свакодневни рад на процесу који траје између 15 и 17 сати узимају данак.
 

По повратку Караџића у затвор, он се у више наврата чуо с њим и верује да постоперативни опоравак протиче у најбољем реду.

- Сваким даном ми преко телефона звучи све боље, а и он каже да се тако и осећа - истиче Петронијевић.

 

 

http://vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/516915/Radovana-tajno-operisali

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску