• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи лечење
Караџић тражи лечење Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
четвртак, 03 септембар 2015 14:07

В. Ц. С.- С. С. Р. | 03. септембар 2015. 12:56

Бивши председник РС жели статусну конференцију о условима у Схевенингену. Изразио забринутост због абнормално високе стопе болести затвореника

ЧИНИ ми се да услови у Притворској јединици у Схевенингену утичу на све лошије здравље затвореника. Моје се погоршало, имам висок ниво шећера у крви, поремећај у равнотежи, трпим болове. Не зна се шта узрокује ове појаве.

Ово је у допису Трибуналу у Хагу написао оптуженик Радован Караџић, тражећи да се статусна конференција о овим темама одржи 28. или 29. септембра.

Он је написао и да захтева да му се ураде специјалистички прегледи органа који нису контролисани већ седам година, колико се налази у ћелији у Схевенингену. Такође, истиче и да се крше рокови за обелодањивање доказног материјала.

Караџић је објаснио да жели да јавност чује за његово здравствено стање и наводи да је његов ранији захтев, да се конференција на исте теме одржи у мају - одбијен. Подсећајући на смрт генерала Милета Мркшића и додајући да се њему више не може помоћи, Караџић је скренуо пажњу да су се многе његове колеге разболеле у Хагу.

- Желим да изразим дубоку забринутост због абнормално високе стопе болести међу затвореницима - пише Караџић. - Подизање свести у јавности о овом озбиљном проблему могу довести до тога да Уједињене нације испитају да ли услови живота или неки други разлози у притворској јединици утичу на погоршано здравље затвореника.

Истовремено, још један станар Схевенингена, тешко болестан, могао би ускоро да се нађе на слободи. Генерал Владимир Лазаревић ове јесени могао би да дође кући. Он је правоснажно осуђен на 14 година и две трећине казне истичу му крајем новембра. Његова одбрана је, међутим, још пре осам месеци поднела захтев да му се, с обзиром на здравствено стање, урачуна и период од око 90 дана које је провео на лечењима на ВМА, у Нишу и Београду.

Лазаревић је, наиме, на привремену слободу због операције пуштен 25. маја 2009, а у Трибунал се вратио 6. августа исте године. Ако суд буде позитивно одговорио на захтев одбране, генерал би до краја овог месеца могао да се врати кући.

- Није тајна да смо поднели овај захтев, а разлози су поверљиве природе - каже за "Новости" Лазаревићев бранилац Михајло Бакрач из канцеларије "Фила". - Чекамо судску одлуку и мислимо да би било какво прејудицирање и медијске спекулације били схваћени као притисак на суд и нанели штету генералу Лазаревићу.

Евентуална позитивна судска одлука не би била преседан у Хагу, будући да је тај суд раније већ ослободио дела казне хрватског генерала Тихомира Блашкића, управо тако што му је у издржавање санкције признао један део времена које је провео на болничом лечењу.

Генерал Владимир Лазаревић правоснажно је осуђен пре две године. Он је и даље смештен у Схевенингену, пошто се чека званична одлука Пољске, у коју би требало да буде пребачен на издржавање казне.

 

ВЕЋИНА ОБОЛЕЛА

ОСИМ Радована Караџића и генерала Лазаревића, болесни су и Горан Хаџић, који је због поодмаклог тумора пуштен на привремену слободу, и Војислав Шешељ, који је такође на привременој слободи због нарушеног здравља, тумора, уграђених стентова, високог притиска. Болестан је и генерал Ратко Младић, који је преживео три мождана удара и, између осталог, оштећен му је центар за контролу емоција. Тешко су болесни и генерали из тзв. "сребреничке групе" - Здравко Толимир и Радивоје Милетић, као и Драго Николић.

У Схевенингену је до сада умрло девет притвореника, међу којима седам Срба - Ђорђе Ђукић, Славко Докмановић, Милан Ковачевић, Слободан Милошевић, Момир Талић, Милан Бабић и Мирослав Дероњић. Генерал Миле Мркшић је умро ван Схевенингена.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:565569-Karadzic-trazi-lecenje

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску