• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић: САД покушавају да утичу на исход процеса који се против мене води у Хашком трибуналу
Радован Караџић: САД покушавају да утичу на исход процеса који се против мене води у Хашком трибуналу Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 09 јун 2015 21:34

ХАГ, 9. ЈУНА /СРНА/ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић упозорио је да САД покушавају да утичу на исход процеса који се против њега води у Хагу.

Караџић је у писму предсједнику Хашког трибунала Теодору Мерону истакао да је запањен наступом представника САД Дејвида Пресмана пред Савјетом безбједности УН 3. јуна.

Пресман је тада, како се наводи у писму, говорио о "сребреничком масакру" и "изразио наду да ће жртве и преживјели из Сребренице добити исход који ће помоћи да се затвори најузнемирујуће и најболније поглавље у историји бивше Југославије".

"Сматрам да су овакви коментари, изречени у Вашем присуству, изразито непримјерени. То није ништа друго до позивање Трибунала да ме осуди. Пресман, као адвокат и члан Адвокатске коморе Њујорка, требало би да зна нешто боље, умјесто да покушава да утиче на исход кривичног случаја кроз јавне изјаве. Сигуран сам да је и Вама било непријатно у тој просторији када сте чули те коментаре", навео је бивши предсједник Републике Српске у писму Мерону.

Караџић је додао да ово "није први пут да САД покушавају да се мијешају у рад Трибунала", оцијенивши да то "доводи Трибунал на зао глас".

Он је подсјетио на документе објављене на "Викиликсу" из којих се види да су амерички званичници дошли у посјед повјерљивих и заштићених информација о комуникацији између бившег предсједника СР Југославије Слободана Милошевића, његове супруге и његових правних сарадника у хашком притвору, као и у посјед Милошевићеве повјерљиве листе свједока.

Караџић је рекао да овакви флагрантни покушаји мијешања у рад Трибунала нарушавају углед ове институције и доводе у питање њену непристрасност.

Први предсједник Републике Српске затражио је од Мерона да се у писаној форми обрати администрацији САД и у име Трибунала одбаци покушаје да се утиче на Караџићев случај.

Караџић сматра да је то неопходно да би се спријечила додатна политизација рада овог суда у јавним наступима америчких званичника и да би се осигурало да пресуде које изрекне Трибунал неће бити донесене под таквим непримјереним утицајем.

Караџић је захвалио Мерону на његовом наступу пред Савјетом безбједности УН, наводећи да су Меронови коментари били "уравнотежени и промишљени".

 

 

http://www.srna.rs/novosti/311418/amerika-pokusava-da-utice-na-sud.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2015 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску