• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Завршен судски процес, Кaраџић очекује ослобађајућу пресуду
Завршен судски процес, Кaраџић очекује ослобађајућу пресуду Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 07 октобар 2014 23:55

ХАГ, 7. ОКТОБРА /СРНА/ - У Хагу је данас завршено суђење првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је у завршној ријечи поручио да очекује да га Трибунал ослободи оптужбе за геноцид и осталих тачака оптужнице.

У реплици на завршне ријечи двије стране у првостепеном поступку пред Хашким трибуналом, Караџић је рекао да није желио ратно стање, те истакао да нису тачни наводи Тужилаштва да је наредио да несрби не могу да се врате на своја огњишта одакле су отишли.

"Нисам желио да се народ милитаризује. Право повратка избјеглицама је регулисано споразумима. БиХ као унитарна држава не би могла бити прихватљива ни Србима ни Хрватима. Прихватили смо да изађемо из Југославије, али да добијемо нешто", рекао је Караџић.

Напомињући да су многи страни званичници говорили да је он тврдио да се рат у БиХ могао избјећи и ријешити другим средствима, Караџић је поновио да је његова позиција била ријешити све за преговарачким столом, преносе београдски медији.

"Јасно сам говорио да ће се сви вратити на своје ко буде желио и ко буде хтио", рекао је Караџић.

Он је додао да је прије рата у БиХ јасно поручио да је могућа секуларна држава у којој би живјели муслимани, Срби и Хрвати.

"Муслимани, Срби и Хрвати могу живети заједно у секуларној држави и ту смо се ја и Алија Изетбеговић усагласили", рекао је Караџић.

Судски процес против Караџића у Хашком трибналу ушао је у завршницу, а стране су данас изнијеле своју завршну ријеч, послије чега је предсједавајући судија Гон Квон објавио да је расправа завршена.

Хашки тужилац Алан Тигер затражио је доживотну казну затвора за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић, који се сам бранио, у завршној ријечи је поручио да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности током рата у БиХ.

Очекује се да ће судијама бити потребно минимум неколико мјесеци да проуче све материјале.

 


http://www.srna.rs/novosti/244633/zavrsen-sudski-proces--karadzic-ocekuje-oslobadjajucu-presudu.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску