• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Одбрана: Караџић није знао за масакр у Сребреници
Одбрана: Караџић није знао за масакр у Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 02 октобар 2014 21:45

02/10/2014 | 11:49 | СРНА

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић није знао за масакр на хиљаде муслимана у Сребреници 1995. године, рекао је данас у Хашком суду његов правни савјетник Питер Робинсон, који је затражио одбацивање кривице за геноцид.

Случај Сребреница је маскимално поткрепљен, али нема ни једног јединог документа, писаног или усменог, пресретнутог разговора или свједока који би био оптужујући за Караџића - навео је Робинсон.

Караџић је 9. јула наредио заузимање Сребренице и обезбјеђивање максималне заштите цивилима и ратним заробљеницима. Постоје документи који то доказују.

Именовао је Мирослава Дероњића за цивиног повјереника и наредио му да обезбједи да сви цивилни и војни органи поступају са заробљеним особама као са ратним заробљеницима, а да цивили могу слободно да одлуче гдје желе да иду. Многобројни документи о томе су показани на суду.

Караџић је дао наређење да се успостави станица јавне безбједности у Сребреници и да сви који су се борили против српске војске треба да буду третирани према свим међународним конвенцијама.

Тужилшатво тврди да је све то само "симулирало" подржавање закона. Али, разуман закључак је да сва та наређење значи баш оно што у њема и пише.

Нема доказа за друге теорије тужилаштва - нагласио је Робинсон, правни савјетник некадашњег предсједника Српске, истичући да тужилаштво има само посредне доказе, односно теорије о томе да Караџићеве наредбе и поступци значе супротно од онога што заиста значе.

Караџић је изнио многобројну документацију, а 28 свједока, од којих су неки високи војни и безбједносни фактори, потврдили су да Караџић није имао ништа са убиствима у Сребреници.

То је потврдио и посебан канадски стручњак ангажован да обради сву документацију - навео је Робинсон.

Радован Караџић је подржао све хуманитаране конвоје у тој области и није имао никаква сазнања нити је наредио пребацивање муслиманских војника у Зворник.

Ако је Караџић, како то тврди тужилаштво, знао за убиства, зашто није увео ванредно стање и у Зворнику, као што је то учинио у Сребреници или Скеланима, јер би тако лакше прикрио злочин - упитао је Робинсон.

Караџић је мислио да је све урађено чисто и послије уласка српске војске у Сребреницу гостовао је на телевизијама и говорио о томе. Зашто би то радио ако је знао шта се тамо дешавало?

Овдје је свашта речено на рачун Радована Караџића. Можете о њему мислити шта год хоћете, али не и да је глуп - навео је Робинсон.

Али, чак и да је Караџић знао за убиства, а да их није наредио /за шта не постоји ни један вјеродостојан доказ/ опет не би могао бити осуђен за геноцид, навео је амерички адвокат.

Он је цитирао и закључке са других суђења из којих прозилази да Радован Караџић у Сребреници није наређивао никаква смакнућа нити је за њих знао.

Поједини официри српске војске, који су учествовали у томе или су бар знали за убиства, имали су разлог да све сакрију од Караџића - рекао је Робинсон.

Караџић је својевремено наредио прекиде једног броја војних операција, попут оне на Игману, што није било по вољи неким војним круговима и свима су познати сукоби на релацији Караџић - војни врх, закључио је Робинсон.

Он је позвао судско вијеће да одбаци недоказану оптужбу за геноцид против Караџића, наводећи да сви докази упућује на став да се не може изван разумне сумње тврдити да је Караџић наредио или учествовао у убиствима у Сребреници.

 

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=123160

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2014 >
н п у с ч п с
      1 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску