• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Без истраге против Тужилаштва по Караџићевом захтеву
Без истраге против Тужилаштва по Караџићевом захтеву Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
петак, 22 август 2014 10:23

22. Август 2014. 23:32 | Сенсе трибунал

Судија Вон Јенсен уважио налаз Претресног већа по којем досадашња кашњења у обелодањивању материјала Караџићевој одбрани нису била резултат лоше тужиочеве намере, па је одбачен захтев оптуженог да се именује тужилац – пријатељ суда који би спровео истрагу и покренуо поступак за непоштовање суда против тима оптужбе

Упркос бројним маневрима Радована Караџића да пролонгира ток процеса – попут захтева за ново суђење, изузеће свих судија из већа или доношење пресуде из два дела – за сада нема “застоја на путу” ка завршним речима предвиђеним за 29. септембар ове године.

Данашњом одлуком судије Вона Јенсена пропао је и покушај бившег председника босанских Срба да испослује истрагу и оптужницу против тужиоца због наводног непоштовања суда.

 

Караџић је, подсетимо, у мају поднео захтев судији Теодору Мерону, председнику Механизма за међународне кривичне судове који преузима ингеренције Хашког трибунала, да повери неком од судија да истражи има ли основа за именовање тужиоца – пријатеља суда који би водио истрагу и евентуално подигао оптужницу против тима оптужбе због непоштовања суда. “Грех” тужилаштва се, по Караџићу, огледа у томе што је током поступка прекршило правила вишеструким кашњењима у обелодањивању докумената ипотенцијално ослобађајућег материјала одбрани. По Мероновој одлуци, захтевом оптуженог се бавио судија Механизма, Вон Јенсен.

У данашњој одлуци судија Јенсен наводи да је Претресно веће судије Квона које води Караџићев предмет надлежно да процени постоје ли “разлози да се верује” у тужиочево кршење правила и, самим тим, непоштовање суда. Зато се пре доношења одлуке обратио Квоновом већу и добио одговор да “упркос бројним кршењима обавезе обелодањивања” од стране оптужбе, никада није уочено да “таква кршења указују на недостатак тужиочеве добре воље”. Другим речима, закључено је да пропусти оптужбе нису учињени намерно са циљем да прикрију потенцијално ослобађајуће доказе.

Караџићев захтев је зато одбачен, па странама у поступку преостаје да наставе припреме за изношење завршних речи крајем септембра ове године. Бивши председник босанских Срба се терети за двоструки геноцид и друге злочине почињене над несрбима током рата у БиХ.

 
 
http://www.veritas.org.rs/sense-tribunal-22-08-2014-bez-istrage-protiv-tuzilastva-po-karadzicevom-zahtevu/

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2014 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску