• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести „Прање свијести“ због дугогодишњег толерисања кршења правила
„Прање свијести“ због дугогодишњег толерисања кршења правила Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
субота, 07 јун 2014 12:53

БЕОГРАД, 6. ЈУНА /СРНА/ - Адвокат одбране Радована Караџића пред Хашким трибуналом Горан Петронијевић оцијенио је да је одлука предсједника Хашког трибунала Теодора Мерона - да именује судију који ће поставити "пријатеља суда" да истражи случајеве у којима Тужилаштво није поштовало Суд - донекле охрабрујућа.

"Она вјероватно представља `прање савјести` оних који су годинама уназад толерисали такво понашање и драстично кршење правила", рекао је Петронијевић Срни.

Он је истакао да не жели да прејудицира ствари нити оцјене које ће донијети "пријатељ суда", али да би, уколико оне буду објективне, могло доћи до понављања дијела, ако не и цијелог поступка.

"Може бити санкционисан у том правцу да се одређени делови поступка понове у корист одбране, па до тога да се читав поступак понови. А, ако се процени да је Тужилаштво тешко кршило правила, може доћи и до одбацивања оптужнице", указао је Петронијевић.

Он је нагласио да је пракса англосаксонског права, према коме се у Трибуналу суди, да одбацивање оптужнице услиједи због много мањих прекршаја него што је појединачно сваки од 80 прекршаја које је Тужилаштво у претходним годинама учинило, а на које је одбрана упорно указивала.

"Тужилаштво је учинило све што је могло и изнад тога да нам што више и временски и просторно отежа припрему одбране. Ми нисмо имали могућност да им се супротставимо. Значајно је да смо више од 90 пута тражили да се преиспита понашање Тужилаштва и чињеница да на вријеме не објелодањују доказе", подсјетио је Петронијевић.

Он је нагласио да је Тужилаштво, због онемогућавања одбране да се на вријеме упозна са доказима, десет пута опоменуто, што је крајње неуобичајено.

"Морају сви знати да је веома неуобичајено да неко толико пута буде опоменут, односно да суд утврди да је Тужилаштво повредило правила поступка. Замислите да је то урадила одбрана - па нама би суспендовали сва права која смо имали и нисмо имали", истакао је Караџићев адвокат.

Петронијевић је подсјетио да је бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић прије годину дана дао примједбу Суду да се понови читав поступак због понашања Тужилаштва, јер је правило да кад почиње поступак оптужени, односно окривљени мора у том тренутку имати све доказе и Тужилаштво је дужно да их објелодани без обзира на то да ли су оптужујући или ослобађајући.

Он је потврдио да Караџић интензивно ради на припреми завршне ријечи чији поднесак Трибуналу мора бити достављен до 28. августа.

"Он ради баш пуно. Припрема интензивно све. Независно од ове одлуке. Припремни поднесак се подноси до 28. августа, а завршна ријеч ће бити 29. септембра", подсјетио је Петронијевић.

Престресно вијеће у Хашком трибуналу донијело је одлуку да испуни Караџићев захтјев да Суд одреди једног судију који ће поставити "пријатеља суда" да истражи случајеве непоштовања Суда од стране Tужилаштва, те да постави судију Вагн Јоенсена за тај посао.

 


http://www.srna.rs/novosti/211832/pranje-savjesti-zbog-dugogodisnjeg-tolerisanja-krsenja-pravila.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2014 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску