• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи пресуду из два дела
Караџић тражи пресуду из два дела Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
среда, 07 мај 2014 14:22

Sense tribunal, 05.05.2014

Изрицање засебних пресуда о кривици и казни ће допринети правичности поступка и олакшати посао судијама, наводи се у најновијем поднеску Радована Караџића. Бивши председник Републике Српске сматра да пресуда о висини казне неће ни бити потребна пошто, како наводи у првој реченици поднеска, “очекује да буде ослобођен”

 Мада “очекује да буде ослобођен”, бивши председник Републике Српске Радован Караџић за сваки случај тражи од Претресног већа да му, уколико ипак буде проглашен кривим, казну изрекне у засебној пресуди.

Караџић наводи да је оптужница “изузетно широког опсега” и захтева од већа да пресуди о 263 засебна злочина наведена у оптужници, као и да донесе 77 засебних одлука о облику одговорности.

Предмет тако широког обима, наводи Караџић, отвара бесконачан број комбинација исхода, те би стога било најбоље изнети аргументацију о висини казне тек након што стране сазнају за које је злочине, ако уопште, Караџић проглашен кривим. Јер, сматра оптужени, ако буде ослобођен по две тачке оптужнице које га терете за геноцид, казна не може да буде иста као када би био проглашен кривим по тим тачкама. Исто важи и у случају да буде проглашен кривим само по начелу одговорности надређеног, зато што није спречио или казнио злочине. Такав приступ је, сматра Караџић, не само правичан, већ ће бити и од “велике користи” Претресном већу.

Пресуда о казни неће захтевати извођење нових доказа ни усмену расправу, већ само подношење писаних аргумената у року од седам дана од доношења пресуде о кривици. У тим поднесцима стране ће, на основу налаза о кривици, изнети препоруку о висини казне, указао је Караџић.

У прилог захтеву, Караџић наводи да пресуда о казни неће значајно продужити поступак. Напротив, веће ће моћи да изрекне пресуду о кривици много раније а можда неће ни морати да се бави висином казне уколико га ослободи по свим тачкама оптужнице.

Караџић се, такође, позвао и на праксу других међународних судова који доносе засебне пресуде о кривици и казни, како би се обезбедила правичност поступка и олакшао посао судија у сложеним предметима попут његовог


http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/karadzic-trazi-presudu-iz-dva-dela.25.html?cat_id=1&news_id=15846

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2014 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску