• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Извођење доказа о Томашици "није у интересу правде"
Извођење доказа о Томашици "није у интересу правде" Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
субота, 22 март 2014 00:52

Хаг/DEN HAAG | 20.03.2014 | Sense

Претресно веће оценило да извођење доказа о масовној гробници Томашица код Приједора у касној фази суђења "није у интересу правде", јер би се процес могао одужити због презентовања података чија је доказна вредност у овом тренутку "у најбољем случају спекулативна". Последња прилика за извођење доказа о Томашици пред Трибуналом остаје суђење Ратку Младићу

Претресно веће судије Квона одбацило је данас захтев за поновно отварање доказног поступка оптужбе на суђењу Радовану Караџићу како би презентовала доказе о масовној гробници откривеној на подручју рудника Томашица код Приједора. У одлуци се наводи да је на тој локацији до 2006. пронађено 56 лешева, а да је у септембру прошле године ексхумирано још 275 комплетних и 118 некомплетних тела жртава.

Мада прихвата да налази ексхумација из септембра прошле године представљају "свеже доказе" који нису били познати тужиоцу до окончања његовог доказног поступка, веће је одбацило захтев да се ти докази презентују накнадно. Разлог је оцена да у касној фази у којој се налази Караџићев предмет, додатно извођење тужиочевих доказа "не би било у интересу правде".

Веће објашњава да је, процењујући утицај извођења нових доказа, водило рачуна о нарушавању права оптуженог на фер суђење. У односу на друге предмете где се тужиочев "допунски" доказни поступак дешавао пре или за време доказног поступка одбране, сада се то тражи на самом крају процеса. А то се, наводе судије, не може назвати "раним захтевом", како је формулисала оптужба. Поред тога, Караџић је већ упутио захтев да се први сведок о Томашици испита најмање 30 дана након обелодањивања свих материјала од стране оптужбе, а претпоставља се да би тражио да изводи и одређене доказе који се супротстављају тужиочевим.

Ако се томе дода да ће бити потребно још неко време да се комплетирају докази о Томашици, по оцени већа би дошло до продужетка суђења "већег него минималног", како је тврдила оптужба. Судије сматрају и да је доказна вредност досадашњих доказа из Томашице, односно веза са Караџићевом оптужницом, "у најбољем случају спекулативна".

Тако ће последња прилика да се докази о тој масовној гробници презентују пред Трибуналом бити суђење Ратку Младићу где је тужилац такође најавио захтев за поновно отварање поступка када буду завршени извештаји о ексхумацијама и идентификацијама жртава.

 

http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/izvodjenje-dokaza-o-tomasici-quotnije-u-interesu-pravdequot.25.html?news_id=15795&cat_id=1

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску