• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Америка "ослобођена" од Караџићевих оптужби
Америка "ослобођена" од Караџићевих оптужби Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
субота, 15 март 2014 20:08

14.03.2014. Sense

"Нема разлога да се верује да је Америка починила непоштовање суда", указао је судија Молото одбацујући захтев Радована Караџића да се именује тужилац пријатељ суда који ће истражити да ли су амерички државни званичници ометали извршење правде тако што су наводно надзирали привилеговане телефонске разговоре између оптужених и њихових заступника као и судија Трибунала

Судија Баконе Молото је одбацио захтев Радована Караџића да именује тужиоца пријатеља суда како би истражио да ли су амерички државни званичници ометали извршење правде пред Трибуналом. Караџић тврди да има "разлога да верује" да су САД починиле непоштовање суда тако што су надзирале привилеговане телефонске разговоре између оптужених и њихових заступника као и судија Трибунала.

У захтеву упућеном такозваном Механизму за међународне кривичне судове (МИЦТ), који је од 1. јула 2013. године преузео неке од функција Трибунала, Караџић је указао да би прислушкивањем разговора америчка влада себе ставила у повољнији положај који би јој омогућио да утиче на исход судских поступака. Караџић се потом обратио америчкој и британској влади тражећи информације о евентуалном прислушкивању али је његов захтев одбачен као "нерелевантан". Коначно, бивши председник Републике Српске је приложио новинске чланке у којима се наводи да је америчка Агенција за националну безбедност (НСА) прислушкивала разговоре оптужених пред међународним судовима и њихових адвоката.

Одбацујући Караџићев захтев, судија Молото је указао да надзирање поверљивих или привилегованих комуникација учесника у поступку не мора нужно да представља непоштовање суда, осим ако се не докаже да је постојало "свесно и хотимично" ометање извршења правде. Јужноафрички судија је, такође, подсетио Караџића да је Трибунал надлежан да утврђује кривичну одговорност појединаца, а не држава.

Оцењујући "доказни материјал" који је доставио Караџић, судија Молото је приметио да се ради о "спекулацијама" о прислушкивању привилегованих комуникација, који не подржавају наводе о ометању извршења правде. Судија је закључио да наводи оптуженог о уплитању америчке владе у предмет Слободана Милошевића, санкцијама које су наметнуте Караџићевој породици као и информације о прислушкивању које је обелоданио бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, нису релевантне за оцену да ли је почињено непоштовање суда.


http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/amerika-quotoslobodjenaquot-od-karadzicevih-optuzbi.25.html?cat_id=1&news_id=15776

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску