• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сенсе: Краџић против извођења доказа о Томашици
Сенсе: Краџић против извођења доказа о Томашици Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
среда, 19 март 2014 21:59

19.03.2014. | SENSE

Бивши председник Републике Српске тражи од већа да одбаци захтев оптужбе за поновно отварање доказног поступка са циљем презентовања доказа о масовној гробници у руднику Томашица код Приједора, али се не противи тужиочевом захтеву да побија неке од доказа одбране о злочинима у пет општина БиХ

Радован Караџић је "свестан важности" откривања масовне гробнице на подручју рудника Томашица код Приједора, али се противи захтеву тужиоца да се докази о томе сада изводе на његовом суђењу. Он је данас Претресном већу судије Квона доставио поднесак којим се супротставља захтеву тужиоца да поново отвори свој доказни поступак и презентује исказе неколико експерата и друге доказе о ексхумацијама и идентификацијама лешева из Томашице.

Образлажући противљење, Караџић наводи да је истрага о гробници откривеној у септембру прошле године још "некомплетна", три од пет сведока које тужилац намерава да позове још нису спремни, идентификације тела "тек делимично завршене" и још нема извештаја о узроку смрти људи чија су тела пронађена. Због тога, наводи се у поднеску, "природа и обим повезаности" доказа из Томашице и кривичне одговорности оптуженог "остају недоречени".

Караџић такође изражава сумњу да је тужилац доказима о Томашици располагао још током свог доказног поступка, што би га по правилима Трибунала онемогућило да их презентује тек сада. Наводи да је оптужба раније знала да су нека тела покопана у Томашици, да су неки лешеви тамо пронађени између 2004. и 2006. године, као и да су у гробници Јакарина Поток пронађени остаци тела првобитно покопаних у Томашици. Због наводних пропуста у обелодањивању доказа, Караџић тврди да не може са сигурношћу да каже да ли је тужилац пре септембра прошле године располагао одређеним подацима о тој масовној гробници.

Једино што се по одбрани са сигурношћу може рећи је чињеница да су након окончања тужиочевог доказног поступка идентификована 62 тела ексхумирана у Томашици. Не зна се, међутим, како су ти људи умрли, "да ли у борби или заточеништву" и да ли су жртве злочина за које се Караџић терети.

Због свега тога, одбрана се противи поновном отварању тужиочевог доказног поступка све док се истрага гробнице у Томашици у потпуности не оконча и док оптужба не испуни обавезу обелодањивања доказа о томе.


У засебном поднеску Караџић наводи да се не противи тужиочевом другом захтеву да у новој фази суђења побија доказе одбране о пресуђеним чињеницама у вези са општинама Бијељина, Братунац, Фоча, Кључ и Приједор. Једини услов одбране је да први од најављених тужиочевих сведока почне исказ 30 дана након обелодањивања свих материјала од стране оптужбе.


http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/karadzic-protiv-izvodjenja-dokaza-o-tomasici.25.html?cat_id=1&news_id=15789

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску