• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Тужилац предлаже још 19 сведока у Караџићевом предмету
Тужилац предлаже још 19 сведока у Караџићевом предмету Штампа Ел. пошта
Написао Sense   
четвртак, 06 март 2014 01:01

Сенсе трибунал, 05.03.2014.

Оптужба тражи да јој се омогући побијање доказа Караџићеве одбране исказима 14 нових сведока као и поновно отварање доказног поступка у којем би пет сведока дало исказе о прошле године откривеној масовној гробници Томашица код Приједора

У складу са ранијим најавама, тужилац је данас поднео захтеве за поновно отварање свог доказног поступка и побијања доказа одбране Радована Караџића. Реч је о два одвојена процеса – први се односи на извођења доказа о масовној гробници Томашица код Приједора која је откривена након окончања тужиочевог доказног поступка, а други је уобичајена фаза суђења у којој оптужба побија доказе одбране, с тим да Караџић након тога такође има право на одговор.

У захтеву за извођење доказа о Томашици се наводи да је масовна гробница на том локалитету откривена у септембру прошле године и да је тада почела ексхумација, али да форензичка анализа и даље траје, тако да ће извештаји патолога и археолога, као и идентификацијски налази бити готови почетком априла ове године.

Зато тужилац тражи могућност да сада изведе три сведока – члана Института за нестале особе БиХ Амора Машовића, затим члана Међународне комисије за нестале особе Ијана/Иан Хансона и једног заштићеног сведока. Њихове писане изјаве би, наводи се у поднеску, биле уведене у доказе а исказе у судници би сви могли окончати у једном дану. Када буду готови сви извештаји о ексхумацијама, поново би на клупу за сведоке био изведен Ијан Хансон и још два експерта – форензичар Томас/Тхомас Парсонс и форензички патолог Џон Кларк/Јохн Цларк. Алтернативно, тужилац захтева да се сви докази изведу “у једном комаду” у априлу када извештају буду комплетни.

Тужилац објашњава да су од 2001. године постојали индикатори да се на подручју рудника Томашица налази масовна гробница, али да до септембра прошле године ништа није откривено, између осталог и због тога што је компанија која одржава рудник то место затрпала шљаком, земљом и камењем. Зато су лешеви, када су коначно откривени, били на чак девет метара дубине.

Указујући на релевантност доказа из Томашице, тужилац истиче њихов значај за доказивање умешаности српских власти у планирање злочина, насупрот тези одбране да се радило о “насумичним и ретким” (не)делима одметнутих криминалаца. Масовна гробница је, указује оптужба, настала током операција присилног премештања несрба из Приједора а пре затварања три највећа логора у тој општини. У њој су откривени лешеви убијених крајем јула 1992. године у три одвојена инцидента – масакру у соби број три у Кератерму, затим тела заточеника Омарске и Кератерма ликвидираних на Храстовој Главици, као и жртава напада на подручје Брда. Димензије масовне гробнице су веће од броја до сада пронађених тела, што указује да се очекивало сахрањивање већег броја убијених. Димензије и чињеница да су лешеви довожени са различитих локација, по тужиоцу, указује на обим који подразумева умешаност структура власти на чијем је челу био председник Караџић.

Када је реч о побијању Караџићевих доказа, тужилац намерава да у доказе уведе исказе 10 сведока догађаја у општинама Бијељина, Братунац, Фоча, Кључ и Приједор. Један од сведока је и познати фотограф Рон Хавив, који ће сведочити о ситуацији у Бијељини. Искази још четири сведока односиће се на догађаје у Сарајеву и Сребреници. Образлажући потребу за побијањем Караџићевих доказа, тужилац наводи да је његов приступ доказном поступку одбране био “недоследан, нелогичан и хаотичан” и као такав “тешко предвидив”, па је зато потребно додатно побијање његових навода.


http://www.veritas.org.rs/sense-tribunal-05-03-2014-tuzilac-predlaze-jos-19-svedoka-u-karadzicevom-predmetu/

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску