• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Грубан: Помагали смо заточенима
Грубан: Помагали смо заточенима Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
среда, 19 фебруар 2014 21:39

среда, 19. феб 2014, 16:53 -> 17:20

На суђењу Радовану Караџићу, сведок одбране и некадашњи шеф стражарске смене у логору Омарска Момчило Грубан рекао да злостављање "није било дозвољено процедуром" и да су настојали да "помогну" стотинама заточених Муслимана "што су више могли у оквиру својих овлашћења".

Бивши шеф стражарске смене у логору Омарска Момчило Грубан рекао је, на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да су он и полицајци којима је командовао, настојали да "помогну" стотинама заточених Муслимана "што су више могли у оквиру својих овлашћења".

Као сведок Караџићеве одбране, Грубан је тврдио да злостављање затвореника "није било дозвољено процедуром" и да је он "чинио све да га спречи".

Грубана је Државни суд БиХ 2008. осудио на седам година затвора због злочина над притвореницима у Омарској, а 31. децембра 2010. условно је пуштен на слободу.

Оптужница бившег председника Републике Српске Караџића (68) терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је имао размере геноцида у седам општина, ускључујући и Приједор.

По оптужници, српске снаге су у логору Омарска незаконито, под нељудским условима, држале хиљаде Муслимана, а стотине убиле, злостављале и мучиле.

По сведоку, било је случајева када су "поједине оружане групе изван система власти успеле да уђу у прихватно-истражни центар у Омарској и злостављају затворенике". Тим паравојницима, полицајци нису могли да се шупротставе.

Грубан је рекао да је могуће да су инспектори који су испитивали притворенике, у неким случајевима "применили физичку силу", али да су и сами притвореници потврђивали да је испитивање било "већином коректно".

У унакрсном испитивању тужитељка Ен Садерленд тврдила је да су затвореници били одвођени из Омарске, да их нико више није видео живе, а Грубан је, не негирајући да је одвођења било, одговорио да је тада мислио да те Муслимане пуштају на слободу.

Као и претходни Караџићеви сведоци, Грубан је тврдио да су у Омарској задржавани само "учесници у оружаној побуни".

На тврдњу тужитељке да је он са својим стражарима учествовао у злочинима, сведок је одговорио да "то није тачно" и да на суђењу пред сарајевским судом ниједно име стражара из његове смене није наведено на списку починилаца.

Грубан је потврдио да је кроз Омарску прошло 2.500 Муслимана, од којих су 30 биле жене, као и да је логор био препун због забране ослобађања притворених.

Унакрсно испитивање Грубана наставља се сутра.

Пре њега, у Караџићеву одбрану сведочио је Душан Мудринић, ратни припадник Српских одбрамбених снага у Санском Мосту.

Мудринић је негирао оптужбу да су те снаге протеривале Муслимане из те општина и тврдње тужилаца да је и он активно учествовао у тим нападима.

 


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1526310/Gruban%3A+Pomagali+smo+zato%C4%8Denima.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску