• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Полицајци у Омарској помагали заточеницима
Полицајци у Омарској помагали заточеницима Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
среда, 19 фебруар 2014 21:33

19/02/2014 | 17:50 | СРНА  

Некадашњи шеф стражарске смјене у Омарској Момчило Грубан рекао је у Хашком трибуналу да су он и полицајци, којима је командовао, настојали да помогну стотинама заточених муслимана што су више могли у оквиру својих овлашћења.

Грубан је, као свједок на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, тврдио да злостављање затвореника "није било дозвољено процедуром" и да је он "чинио све да га спријечи".

Грубана је Суд БиХ 2008. осудио на седам година затвора због злочина над притвореницима у Омарској, а 31. децембра 2010. године условно је пуштен на слободу.

На тврдњу тужилаштва да је са својим стражарима учествовао у злочинима, свједок је одговорио да "то није тачно" и да на суђењу пред Судом БиХ ниједно име стражара из његове смене није наведено на списку починилаца.

Према ријечима свједока, било је случајева када су "поједине оружане групе изван система власти успјеле да уђу у прихватно-истражни центар у Омарској и злостављају затворенике". Тим паравојницима полицајци нису могли да се супротставе.

Грубан је рекао да је могуће да су инспектори, који су испитивали притворенике, у неким случајевима "примијенили физичку силу", али да су и сами притвореници потврђивали да је испитивање било "већином коректно".

Као и претходни Караџићеви свједоци, Грубан је тврдио да су у Омарској задржавани само учесници у оружаној побуни.

Унакрсно испитивање Грубана биће настављено сутра.

Прије њега, у Караџићеву одбрану свједочио је ратни припадник Српских одбрамбених снага у Санском Мосту Душан Мудринић, који је негирао оптужбу да су те снаге протјеривале муслимане из те општине и тврдње тужилаца да је активно учествовао у тим нападима.

 

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=106708

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску