• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести И Његош на хашком Трибуналу
И Његош на хашком Трибуналу Штампа Ел. пошта
Написао НСПМ   
среда, 12 фебруар 2014 18:19

среда, 12. фебруар 2014.

Хаг - Тужилаштво Трибунала на суђењу Караџићу тврдило да је Петар Петровић - Његош у свом епу "Горски вијенац" "славио убијање Муслимана, односно потурица".

Тужитељка Катрина Густавсон (Catrina Gustafsson) опширно је цитирала стихове из "Горског вијенца" током унакрсног испитивања свдока одбране Гојка Кличковића који је у главном исказу поменуо да се Радован Караџић, током рата у БиХ, често позивао на тај Његошев спев.

 

Заступница оптужбе цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се - у слободном преводу са енглеског - позива на "чишћење наше земље од неверника" и каже да "наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени".

По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био "позив на етничко чишћење земље од Муслимана".

Његош у "Горском вијенцу" "слави убијање Муслимана, уништавање њихових кућа и рушење њихових џамија", сугерисала је тужитељка.

Ограђујући се да није проучавао Његошево дело, сведок Кличковић који је после рата био премијер Републике Српске, узвратио је да довођење у везу "Горског вијенца" са злочинима током сукоба у БиХ, "излази из оквира лепог понашања".

"Ја осуђујем свако разарање и убијање", казао је сведок, додајући да је Његош описивао историјске догађаје од "пре 200 година".

На примедбу тужитељке да је сам изјавио да је Караџић "упоређивао Горски вијенац с текућим догађајима", Кличковић је одговорио: "Не, нисам чуо".

У додатном испитивању, Караџић који се брани сам, питао је сведока "када је Његош живео и написао свој спев, а Кличковић је одговорио: "У време турског надирања и освајања Балкана и чињења великих злочина и скоро уништавања хришћанства", додајући да су "Његош и владика Данило били на својој земљи".

Прецизирајући да је "Горски вијенац" написан у 19. веку и да описује догађаје из 17. века, Караџић је слободарску поруку спева илустровао стиховима: "Тирјанину стати ногом за врат... то је људска дужност најсветија" и "Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом".

Бивши председник РС оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95. године.

Караџић је данас пред судије извео и заштићеног сведока КW-545 који је говорио на седници затвореној за јавност.

Суђење се наставља сутра.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/tuziteljka-haskog-tribunala-njegos-slavio-ubijanje-muslimana-u-gorskom-vijencu.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску