• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Рашевић: Није било убистава у КПД Фоча
Рашевић: Није било убистава у КПД Фоча Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 11 фебруар 2014 20:35

уторак, 11. феб 2014, 16:05 -> 16:58

У Казнено-поправном дому Фоча током рата није убијен ниједан затвореник, а стражари их нису тукли и злостављали, рекао је бивши шеф обезбеђења у тој установи Митар Рашевић на суђењу Радовану Карађићу пред Трибуналом у Хагу.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића на суђењу у Трибуналу у Хагу, бивши шеф обезбеђења у Казнено-поправном дому у Фочи Митар Рашевић изјавио је да у том затвору, током рата у БиХ, није био убијен ниједан затвореник, као и да их стражари нису тукли и злостављали.

Рашевић је недавно издржао казну од седам година затвора на коју га је Државни суд БиХ у Сарајеву осудио због злочина у КП дому Фоча.

Као сведок Караџићеве одбране, Рашевић, међутим, није негирао злодела над затвореницима и "ратним војним заробљеницима", али је сугерисао да су за то били одговорни војни полицајци и други припадници Војске Републике Српске над којима он није имао контролу.

Караџић (68), бивши председник РС и врховни командант њених оружаних снага, оптужен је, између осталог, за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ. Фоча је, по оптужници, једна од седам општина у којој је тај прогон имао размере геноцида.

На питање тужитељке Хилдегард Ерц-Рецлаф да ли негира налаз из пресуде која му је изречена да су заробљеницима у фочанском затвору била ускраћена основна људска права, укључујући и право на живот, Рашевић је одговорио: "Ја ћу увек да оповргавам да су то учинили стражари... Ниједну информацију од заробљеника нисам имао да су их малтретирали професионални припадници службе страже,  да су то радили организовано и систематски".

Пошто је тужитељка из пресуда Рашевићу и другим званичницима КПД Фоча цитирала да су затварани, без икакве селекције, били цивили, који нису учествовали у борбама, од којих су многи били стари и болесни, сведок је узвратио да су Муслимани довођени и одвођени "по списку војне команде" и да он за то није био надлежан.

"Само команда војске одлучивала је ко ће бити затворен, а ко ће бити пуштен", рекао је Рашевић.

Рашевић није оповргавао налаз сарајевског суда, на који се позивала заступница оптужбе, да је "180 до 200" заробљених Муслимана било изведено из затвора у Фочи, наводно ради размене, и да им се после тога изгубио сваки траг. Тела многих касније су ексхумирана из масовних гробница у околини.

Сведок је, међутим, изјавио да је људе из КПД "одводила војска". "Одговорно тврдим да нико није убијен у кругу КП дома". нагласио је Рашевић, додајући да је "евидентно" да су затвореници били убијани ван тог затвора. Упитан да ли тврди да сведоци лажу да су убиства видели, тврдио је да они "то нису могли да виде".

Караџић који је се брани сам, данас је пред судије као сведока извео и Гојка Кличковића, бившег члана Главног одбора Српске демократске странке и двоструког послератног премијера РС.

Kличковић је сведочио да нико из вођства СДС "није заговарао етнички чисту српску државу".

Упутство врха СДС из децембра 1991. о формирању српских власти у општинама у којима су Срби већина, али и мањина, Кличковић је назвао "необавезујућим" и "неважним, по снази никаквим правним документом".

Тај документ, познат као "Варијанта А и Б", по Тужилаштву је био основа плана СДС за преузимање власти у општинама широм БиХ, који је спроведен с пролећа 1992. у циљу заокруживања територија које је врх СДС сматрао својим.

Кличковића ће сутра испитивати тужиоци.

 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1519001/Ra%C5%A1evi%C4%87%3A+Nije+bilo+ubistava+u+KPD+Fo%C4%8Da.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску