• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Завршница извођења сведока одбране
Завршница извођења сведока одбране Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
понедељак, 10 фебруар 2014 13:51

Сенсе трибунал, 10.02.2014.

У завршници доказног поступка одбране, који би требало да се оконча у другој половини марта ове године, Радован Караџић ће наставити да побија пресуђене чињенице, утврђене на суђењима пред Хашким трибуналом и Државним судом БиХ

Први на листи сведока одбране за следећу седмицу је “хашки повратник” Митар Рашевић, некадашњи командир страже у фочанском КП Дому, чији је предмет Трибунал 2006. године препустио правосуђу БиХ, где је због злочина над заточеним цивилима осуђен на 8 и по година затвора. Његовим исказом Караџић ће настојати да докаже да су Трибунал и Суд БиХ погрешно утврдили шта се 1992. и 1993. године догађало у Фочи и тамошњем КП Дому.

Након Рашевића, Караџић ће на клупу за сведоке извести Гојка Кличковића, ратног председника Кризног штаба Босанске Крупе, а непосредно након рата и премијера Републике Српске. И њему је суђено пред судом БиХ, али је правоснажно ослобођен оптужби да је лично одговоран за почињене злочине.

Сведочењем Душана Јанковића и Владимира Гламочића Караџић ће покушати да побије пресуђене чињенице о томе ко је наредио и извршио масакр на Корићанским Стијенама у августу 1992. године и зашто правосудни органи Републике Српске нису спровели истрагу и открили и казнили починиоце. Јанковић је 1992. године био заповедник полиције у Приједору и пред Судом БиХ је правоснажно осуђен на 21 годину затвора због улоге које је имао у том масакру, док је Гламочић био председник Извршног одбора општине Скендер Вакуф и непосредно након злочина на Корићанским Стијенама је имао телефонски разговор са Караџићем и присуствовао је састанку у Приједору на којем је било речи о уклањању лешева из провалије на планини Власић.

Шта је у Хагу и Сарајеву погрешно утврђено у пресудама које се односе на злочине почињене у Кључу указаће Слободан Јуришић, тадашњи члан општинског Ратног председништва, а на Караџићевој листи за следећу седмицу су и два сведока заштићена псеудонима, тако да се унапред не зна које ће пресуђене чињенице побијати у својим изјавама тиму одбране.


http://www.veritas.org.rs/sense-tribunal-10-11-2014-u-cemu-su-pogresili-sudovi-u-hagu-i-sarajevu/

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску