• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Злочине чиниле паравојске и специјалци"
"Злочине чиниле паравојске и специјалци" Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
петак, 07 фебруар 2014 00:43

06. 02. 2014. 23:32h | Бета

Заштићени сведок одбране КДЗ-426 сведочио је данас на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу да су злочине у логорима за Муслимане и Хрвате у Приједору 1992. чиниле "паравојне формације које полиција није била у стању спречити, ни супротставити им се".
 
Сведок који је тада био припадник полиције, а касније и Службе државне безбедности Републике Српске, потврдио је, међутим, да су у злодела у логорима Омарска и Кератерм били умешани и припадници "специјалне јединице" Центра служби безбедности (ЦСБ) из Бањалуке, због чега је та јединица распуштена јула 1992, а 40 њених припадника "уклоњено" из службе.

 
Судија укорио Караџићеву одбрану

Председавајући судија О-гон Квон укорио је Караџићеву одбрану због тога што је објавила изјаву бившег команданта ВРС Ратка Младића, коју је он намеравао да прочита, уместо сведочења, на процесу Караџићу, 28. јануара, али му судије то нису дозволиле. Новинари у Трибуналу су добили ту изјаву која је одмах проглашена поверљивом што је спречило извештавање о њеном садржају.

 

Будући да ти "специјалци", по сведоку, нису прошли никакву обуку, у бањалучком ЦСБ потом је одлучено да се у специјалну јединицу примају само специјално обучени полицајци. "Већина их је била савесна и нису чинили злочине", изјавио је КДЗ-426, скривеног лика и електронски измењеног гласа.

Да су злочине у "истражним центрима Омарска и Кератерм" починиле паравојске, закључила је, како је прецизирао сведок, посебна комисија ЦСБ Бањалука, после чега су те формације "распуштене".

Оптужница Караџића (68) који је био председник РС и врховни командант њених оружаних снага, између осталог терети за прогон муслиманског и хрватског становништва из 20 општина у БиХ. У општини Приједор, тај прогон је, по оптужници, имао размере геноцида.

У унакрсном испитивању, тужитељка Катрина Густавсон предочила је сведоку да је "специјална јединица ЦСБ Бањалука била позната по злочинима" за које нико од њених припадника није одговарао. "Не бих се сложио... Четрдесет припадника било је удаљено", одговорио је КW-426.

Тужитељка је сведоку цитирала депешу шефа полиције у Приједору Сима Дрљаче, којом је бањалучки центар информисао да "специјалци" "самостално хапсе, малтретирају заробљенике у Омарској" и "пљачкају током операција чишћења" у приједорским селима. "Ви за то кривите паравојне формације?", питала је заступница оптужбе сведока.

КW-426 одговорио је да су се "с неким несавесним припадницима" специјалне јединице "помешале паравојне формације које су чиниле незаконите радње, а нису били ни војска, ни полиција". Због тога је накнадно "донета одлука да се формира једна специјална јединица на нивоу РС".

Сведок је сугерисао и да је, услед сукоба врха приједорске и бањалучке полиције, шеф полиције у Приједору Симо Дрљача приписао специјалној јединици и све што су учинили његови људи. Суђење Караџићу наставља се у уторак, 11. фебруара.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/380311/Zlocine-cinile-paravojske-i-specijalci

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску