• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Муслимани и Срби браћа по крви, душмани по вјери
Муслимани и Срби браћа по крви, душмани по вјери Штампа Ел. пошта
Написао Sense   
среда, 22 јануар 2014 20:35

Сенсе трибунал, 22.01.2014.

“Муслимани су Србима браћа по крви, а по вјери највећи душмани”, рекао је у свом исказу на суђењу Радовану Караџићу бивши члан Главног одбора СДС Миладин Недић

На 17. сједници Скупштине РС одржаној од 24. до 26. јула 1992. године Миладин Недић је одржао говор који је, по тужилаштву, доказ да су Срби планирали геноцид над Муслиманима у БиХ. Радован Караџић га је зато довео у Хаг да то оповргне, што је свједок и учинио наводећи у писаној изјави коју је дао одбрани да његов скупштински говор садржи само “поруке мира” и “позиве на мирно рјешење” рата у БиХ.

Недић је, указала је тужитељица Катрина Густафсон, на 17. сједници Скупштине између осталог рекао да су “Муслимани подметнути Србима да им они буду џелати”. Недић је тиме, рекао је у унакрсном испитивању, желио рећи да су неки европски центри моћи хтјели да искористе Србе да би се отарасили Муслимана, пошто нису жељели исламску државу у срцу Европе.

Тужитељица је сугерисала да је циљ руководства босанских Срба био стварање српске државе у којој би Муслимани и Хрвати остали да живе у веома малом проценту. То је, по оптужби, сугерисао и сам Караџић у свом обраћању посланицима рекавши да “држава у којој би доминирало несрпско становништво не може обухватити ниједно подручје настањено Србима”, као и да се “треба побринути да у српској држави не буде превише несрба”. По Недићу, то јесте био циљ Срба, али га је требало постићи преговорима, а не ратом и насиљем.

У стварности, сугерисала је тужитељица, Недић се залагао за супротне методе, инсистирајући на састанцима са Караџићем и другим српским руководиоцима да се са Муслиманима уопште не треба прегововарати. Пошто је Недић тврдио да тако нешто никада није ни рекао ни помислио, тужитељица га је подсјетила на говор у којем је рекао да је на засједању Скупштине у Бијељини заузет став да Муслимани представљају “вјерску исламску групацију турског опредјељења и јужнославенског поријекла”, те да према томе “нису народ већ вјерска секта која не заслужује мјесто за преговарачким столом”.

Недић је одговорио да је његов став био да са Муслиманима не треба преговарати као са народом, већ као са вјерском групацијом. “И дан данас сматрам да су Муслимани у Босни по крви Србима браћа, а по вјери највећи душмани”, рекао је свједок. Муслимани су, додао је, жељели суверену Босну у којој би он морао да подноси шеријатско право. “А ја сам 500 година живио под шеријатским правом и знам како то изгледа”, рекао је Недић додавши да, по њему, Радован Караџић заслужује Нобелову награду за мир и хуманост.

“Никад се нисам залагао да се истријеби муслимански народ. Ја једино замјерам Муслиманима као вјерској групацији или народу, како год ‘óћете, што ме присиљавају да и ја на њих морам пуцат’. А то ми најтеже пада”, рекао је Недић на крају исказа и заплакао.

 


http://www.veritas.org.rs/sense-tribunal-22-01-2014-muslimani-i-srbi-braca-po-krvi-dusmani-po-vjeri/

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску