• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Станишић: Логоре за несрбе формирала ВРС
Станишић: Логоре за несрбе формирала ВРС Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 04 фебруар 2014 22:22

уторак, 04. феб 2014, 17:04 -> 18:16

За притвореничке логоре за Муслимане и Хрвате у лето 1992. није био одговоран МУП, већ ВРС и општински кризни штабови, рекао бивши министар унутрашњих послова РС Мићо Станишић у наставку сведочења на суђењу Радовану Караџићу.

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић рекао је, у наставку сведочења на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да за притвореничке логоре за Муслимане и Хрвате у лето 1992. није био одговоран МУП, већ Војска Републике Српске и општински кризни штабови.

На питање заступника оптужбе зашто није наредио да се логори распусте, Станишић је одговорио да је то било "зато што ниједан није формиран његовом одлуком".

"Онај ко је то формирао, морао је и да распусти, а то су били ВРС и кризни штабови, док се МУП, по мом налогу, од тога одвојио", истакао је Станишић.

Он тврди да је прва детаљна сазнања о томе да је у логорима "било проблема", добио тек средином јула 1992, после чега је предузео мере за "елиминисање тих центара и 'дивљих логора'", иако је то било, како каже, изван њихове надлежности.

Сведок је истакао да је више пута наредио да полицајци који су били у обезбеђењу логора, "немају ништа са заробљеницима", те да према њима поступају по закону.

"Резултат свих ових притисака било је распуштање логора", рекао је Станишић.

Суд у Хагу је прошле године Станишића (60) првостепено осудио на 22 године затвора због прогона, убистава и других злочина над несрпским становништвом 1992, укључујући и злодела у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље код Приједора.

Оптужница Караџића (68), тадашњег председника РС и врховног команданта њених оружаних снага, терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ. Приједор је једна од седам општина у којима је тај прогон, по оптужници, имао размере геноцида.

Тужиоци су Станишићу предочили депешу коју му је јула 1992. упутио шеф бањалучке полиције Стојан Жупљанин, у којој се наводи да је међу великим бројем ухапшених Муслимана "много оних који нису безбедносно интересантни... и који се могу третирати као таоци", а које "обезбеђује резервна и регуларна полиција".

Станишић је, међутим, тврдио да је Жупљанин депешом поручио да се притвореници "не могу третирати као таоци". Жупљанина је Трибунал осудио на 22 године затвора, због истих злочина као и Станишића.

Сведок није негирао и да је у полицијским јединицама било "и лопова, и криминалаца" због неконтролисаног пријема у резервни састав, за шта су били одговорни општински кризни штабови.

"У почетку, током стварања МУП-а, било је свега и свачега... Зато смо морали и да чистимо затечено", рекао је Станишић.

На сугестију тужиоца да су ти резервни полицајци, криминалци, коришћени за насилно сабирање и померање несрпског становништва, Станишић је одговорио да је тога "вероватно било", али да он "у том моменту, то није знао".

Унакрсно испитивање Станишића, тужиоци ће окончати у среду.


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1512800/Stani%C5%A1i%C4%87%3A+Logore+za+nesrbe+formirala+VRS.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску