• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хашки трибунал наредио генералу Ратку Младићу да сведочи на суђењу Радовану Караџићу
Хашки трибунал наредио генералу Ратку Младићу да сведочи на суђењу Радовану Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
четвртак, 23 јануар 2014 21:30

четвртак, 23. јануар 2014.

Хаг - Расправно веће Хашког трибунала обавезало је генерала Ратка Младића да у уторак, 28. јануара, сведочи на суђењу Радовану Караџићу.

Трибунал и Караџићу (68) и Младићу (70), у одвојеним процесима, суди по оптужници за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Младићева одбрана покушала је да на обавезујући налог суда (субпоена) уложи жалбу, али јој је расправно веће ускратило то право.

Одбрана је тврдила да је налог супротан правилима суда против самооптуживања, као и да генерал Младић није у психичком стању да смислено сведочи. Судије су, међутим, оцениле да је те аргументе већ одбацило жалбено веће Трибунала, одлучујући о ранијој жалби генерала Здравка Толимира који је, такође, морао да сведочи на суђењу Караџићу.

Караџић, који се брани сам, објавио је и питања која ће поставити Младићу, ако се он појави у судници, што није извесно. Ратни председник РС намерава да команданта ВРС пита:

"Да ли сте ме икад информисали, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани; да се стрељају или да су стрељани?"

"Да ли смо имали било какав споразум да грађане Сарајева ваља подвргнути гранатирању и снајперисању?"

"Шта су били разлози за гранатирање и снајперисање Сарајева? Да ли сте ме о томе информисали?"

"Да ли смо ми имали било какав договор да протерамо Муслимане и Хрвате са територија под српском контролом?".

Уколико Младић одлучи да се не појави у судници, неће бити на силу привођен, али ће против њега бити покренут поступак због непоштовања суда.

* * *

На суђењу Караџићу данас је сведочио бивши помоћник команданта Шесте крајишке бригаде Војске Републике Српске Бранко Давидовић који је изјавио да су сукобе у општини Сански Мост 1992. изазвале муслиманске паравојне снаге.

Сански Мост је једна од седам општина у којој је, по оптужници која Караџића терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, тај прогон имао размере геноцида.

Сведочећи у одбрану Караџића, Давидовић је рекао да су наоружани Муслимани у Санском Мосту деловали на остваривању плана за отцепљење БиХ од Југославије чему су се Срби, уз подршку ЈНА а касније и ВРС, супротстављали.

После неуспешних апела наоружаним Муслиманима да положе оружје, Шеста крајишка бригада је, по Давидовићевој изјави, од 25. маја 1992. године, по селима у општини Сански Мост предузела операцију за њихово разоружавање.

Као пример навео је село Хрустово где је погинуло 10 његових војника.

То је, по сведоку, доказ да су "у Хрустову биле муслиманске снаге величине батаљона, а не наоружани цивили".

По оптужници против Караџића, српске снаге су у Хрустову око 31. маја 1992. убиле један број цивила и срушиле две џамије.

Зграде Бетоњерке и Фамоса где су, по оптужници, српске снаге, потом, заточиле, пребијале и мучиле Муслимане, Давидовић је назвао "пријемним центрима".

Док га је унакрсно испитивала заступница оптужбе, Давидовић је казао да је Муслимане у Хрустову "као браћу молио" да предају оружје што су они одбили.

Сведок је тврдио и да његова бригада није дирала ненаоружане цивиле.

Тужитељка је, насупрот томе, цитирала исказ сведока да су мештани Хрустова, крајем маја 1992, добровољно предали оружје, али да је, упркос томе, село нападнуто неколико дана касније.

Суђење Караџићу у Хагу биће настављено у понедељак, 27. јануара.

(Бета)
 
 
 http://www.nspm.rs/hronika/haski-tribunal-naredio-generalu-mladicu-da-svedoci-na-sudjenju-radovanu-karadzicu.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску