• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Квочка: Муслимани у Омарској нису угрожавани
Квочка: Муслимани у Омарској нису угрожавани Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
понедељак, 20 јануар 2014 20:36

понедељак, 20. јан 2014, 17:22 -> 17:48

Бивши чувар логора Омарска код Приједора, Мирослав Квочка тврдио је на суђењу Радовану Караџићу да српски полицајци у лето 1992. нису угрожавали хиљаде заточених Муслимана и Хрвата.

У сведочењу у одбрану Радована Караџића на суђењу у Трибуналу у Хагу, бивши полицијски чувар логора Омарска код Приједора, Мирослав Квочка тврдио је да српски полицајци у лето 1992. нису угрожавали хиљаде заточених Муслимана и Хрвата.

Квочка је изјавио да је шеф обезбеђења Жељко Мејакић чији је он био заменик, наредио полицајцима да не злостављају притвореникe и да контакт с њима сведу на минималан.

Трибунал је Квочку 2001. осудио на седам година затвора због злочина у Омарској. Због прогона, убистава, мучења и других злодела, Мејакић издржава казну од 20 година затвора на коју га је осудио суд у Сарајеву.

Квочка је изјавио да је, чим је дошао у Омарску, видео "три-четири тела" Муслимана који су "покушали да побегну".  Казао је и да је био присутан када је један припадник српских снага, из освете, пуцао на заточенике и убио неколико.  Сведок је тврдио и да није знао за примену силе при саслушавању притвореника.

Док су га унакрсно испитивали тужиоци, Квочка је потврдио да су услови за живот у Омарској, коју је назвао "сабирним и истражним центром", били лоши и да је био присутан када су притвореници терани да певају српске песме и шамарају једни друге.

Негирао је, међутим, да је у то време знао за "мучке злочине" паравојске Зорана Жигића, која је улазила у логор, а подсетио је да је на служби у Омарској био само 17 дана.

Жигића је Трибунал 2005. године осудио на 25 година затвора због злочина у Омарској и другим логорима.

Осврћући се на Квочкину тврдњу да је у Омарској, док је он био у логору, убијено "пет људи", заступница оптужбе је предочила да су у само једном инциденту убијена четворица заробљеника, те да су сведоци изјавили да су свакодневно виђали лешеве испред "беле куће" у којој су Муслимани били испитивани.

О сведочењима о "белој кући" казао је да су сведоци рекли да су лешеве виђали "скоро сваки дан", а да је он у логору био 17 дана.

На подсећање тужитељке да је, по пресуди трибунала, био свестан злочина, знао за злостављања и био присутан када су чињени, Квочка је узвратио да "није тачан закључак да сам ја то радио систематски и с вољом".

Сличан исказ, али о логору Кератерм, данас је дао Караџићев сведок Драган Радетић који је, маја 1992. године, накратко надгледао саслушавање притворених.  Радетић је изјавио да од 50 испитаних, ни против једног нису били нађени докази.

Суђење Караџићу наставља се сутра.

 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1500039/Kvo%C4%8Dka%3A+Muslimani+u+Omarskoj+nisu+ugro%C5%BEavani.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску